fbpx

13-ий міжнародний MitOst-фестиваль у Івано-Франківську відвідали понад 300 гостей з 10 країн

Культура 18:26, 28.09, 2015

13-ий міжнародний MitOst-фестиваль відбувся в Івано-Франківську з 23 по 27 вересня. На MitOst-фестиваль з’їхалися 330 гостей з 10 країн. Разом із мешканцями міста вони мали змогу взяти участь у близько 100 подіях: дискусіях, лекціях, кінопоказах, презентаціях, майстер-класах, концертах.

Метою MitOst-фестивалю був культурний обмін між членами спілки MitOst з різних країн та мешканцями міста, обмін кращими практиками роботи в культурній та громадській сферах України, ЄС та сусідніх країн, обмін досвідом будівництва миру та роботи на постконфліктних територіях, встановлення контактів та партнерств між громадськими організаціями та культурними ініціативами різних країн та міст України.

Головними темами фестивалю цього року були урбаністика, екологія, роль культури та громадянського суспільства у кризові часи, діалог, міграція та біженці, неформальна освіта, німецька та єврейська культурна спадщина в Івано-Франківську.

Урочисте відкриття MitOst-фестивалю відбулося в Театрі кіно "Люм’єр" 23 вересня. На ньому були присутні заступник керівника відділу культури Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Києві Даніель Лісснер, виконавчий директор спілки MitOst Даріус Полок, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, начальник управління культури ОДА Володимир Федорак.

У подіях фестивалю взяли участь історик, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак, заступник голови інституту національної пам’яті Олександр Зінченко, дослідниця з Інституту міської історії Центрально-Східної Європи Ірина Склокіна, співзасновник музею історії і культури євреїв Буковини Йосип Зісельс, лектор фонду ім. Роберта Боша в НаУКМА Йоганн Заячковскі, журналіст і конфліктолог з Грузії Мамука Арешидзе, а також культурні менеджери й громадські діячі з Києва, Львова, Чернівців, Черкас, Рівного, Ужгорода, з країн ЄС, країн Східного партнерства та Росії.

На дискусіях MitOst-фестивалю запрошені експерти, учасники та мешканці міста обговорювали такі питання як шлях реформ в Україні, єврейська спадщина, політика пам’яті в міському просторі, історична освіта, волонтерський рух, роль громадянського суспільства у побудові діалогу між Україною та Росією, роль культури в часи кризи, проблеми нелегальної міграції в Європі та біженців, а також внутрішніх переселенців в Україні, візії розвитку культури й громадянського суспільства в Україні та будування миру.

В рамках MitOst-фестивалю відбулося відкриття семінарського дому "Хата-Майстерня" в селі Бабин Косівського району. Це гуцульська хата, яку команда однодумців з України, Польщі та Білорусі перетворила на семінарський дім, що може розмістити групи біля 30 осіб. Протягом 2015 року у Хаті-Майстерні відбулися тренінг "Як працювати з історією і пам’яттю" і семінар "Героїзація VS Демонізація" (проект "Студії живої історії"), тренінги Майстерні громадської активності.

Частиною фестивалю став форум "Ukraine Lab: Візії для побудови миру і нова роль громадянського суспільства і культури". Майже 100 представників громадського й державного сектору, культурної та політичної сфери України, ЄС і сусідніх країн обговорювали дієві підходи та практики у сфері громадянської діяльності та культурних ініціатив. На основі них розробили візії своєї діяльності, а також напрацювали партнерські контакти між організаціями та плани відвідання міст одне одного, щоб сприяти вирішенню проблем та розбудові громадянського суспільства на місцях.

8 громадських організацій з Івано-Франківщини та загалом 30 організацій з усієї України та інших країн презентували свою діяльність на Ярмарку партнерства в рамках форуму Ukraine Lab.

На фестивалі відбулося 8 мистецьких проектів. Серед них вистава «Альберт, або найвища форма страти» німецькою мовою, вистава групи «Театр для діалогу» «Квиток в один кінець», що висвітлювала війну у театрі-форумі, дійовими особами якого були самі переселенці, вистава "Різні бачення" групи "Різнонаціональне місто", у якій ішлося про війну та конфлікт з перспективи Польщі, Німеччини та Білорусії. У готелі «Дністер»  розташувалася виставка арт-групи «Шапка» «Перепрокласти», в «Бастіоні» пройшла фотовиставка «Життя у східноєвропейських потягах» та відеовиставка «Соседи. Живые истории Крыма», а в театрі кіно «Люм’єр» – фотовиставка Крістіни Фрік «Фотопогляд на боснійські кошики для білизни». У Центрі польської культури і європейського діалогу – польсько-українська виставка «Ідентифікація / Інтеграція». Представники Станіславського феномену Тарас Прохасько, Галина Петросаняк, Юрій Андрухович, Володимир Єшкілєв взяли участь у літературних читаннях в рамках фестивалю.

Доповнили арт-програму фестивалю покази документальних фільмів з програми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, стрічок «Александр Гранах. Ось іде людина», «Гуцули. Забуті народи Європи», «Люди з України, що пережили єврейський Голокост», «Lampedusa Mirrors», «Mindependence: Media Independence in Hungary». Кожен фестивальний день завершувався музичною програмою. Для гостей MitOst-фестивалю грали гурти «Запаска», «Патроничі», «Триставісім», а також Joryj Kłoc.

Дитяча програма MitOst-фестивалю була представлена кількаденним воркшопом з озвучування казки «Велике вухо. Акустична майстерня казки», майстер-класом «Створюємо мультфільми самі» та «Дитяча література з МitOst-країн».

Події MitOst-фестивалю відбувалися на 15 локаціях. Це Театр кіно «Люм’єр», готелі «Надія» та  «Станіславів», Центр сучасного мистецтва, виставкова зала Спілки художників, Центр польської культури і європейського діалогу, приміщення мистецької резиденції в готелі «Дністер», Фортечна галерея «Бастіон», Молодіжна бібліотека, Дитяча бібліотека, Театр ляльок ім. Марійки Підгірянки, «Арена Центр», громадський ресторан Urban Space 100, бар «Grand America», бар «Barduck», а також внутрішній дворик одного з будинків пішохідної частини вулиці Незалежності.

Гості та учасники фестивалю мали змогу глибше пізнати місто Івано-Франківськ завдяки екскурсіям «Місто як місія. Теодор Цьоклер на чолі німецької громади Станиславова» Галини Петросаняк, екскурсії Юрка Прохаська, екскурсії «Станиславів польськими слідами», а також велоекскурсії містом.

Організатор 13-го міжнародного MitOst-фестивалю: спілка MitOst e.V.

Партнери фестивалю: Фонд Роберта Боша, Міністерство закордонних справ Німеччини, Bundeszentrale für politische Bildung, Театр кіно "Люм’єр", "Інша освіта", Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Goethe Institut, PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine, Agency for sustainable event management "Green Storming", громадський ресторан Urban Space 100, Фортечна галерея "Бастіон", хостел "Феномен", Мистецька агенція "Артполе", Арт-лабораторія "Кораллі", Поступовий гурт франківців, Grand America Bar&Kitchen, ініціатива "Свято двору", Центр польської культури і європейського діалогу в Івано-Франківську, NetGroup.

Медіапартнери фестивалю: Kurs.if.ua, Galka.if.ua, "Репортер", "Західний полюс", Канал 402, Ufra.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: