fbpx

31 травня – день без тютюну

Здоров'я 08:12, 31.05, 2014

У 2014 році ВООЗ визначила темою Всесвітнього дня без тютюну підвищення податків на тютюнові вироби і закликає уряди країн робити рішучі кроки в цьому напрямку.

Рамкова Конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у березні 2006 року, передбачає проведення країнами податкової та цінової політики, яка б сприяла зниженню рівня купівельної спроможності сигаретних виробів. Підвищення податків на 10% сприяє зниженню рівня тютюнопаління в середньому на 4% в країнах з високим рівнем прибутків населення і до 8%  в країнах з середнім і низьким рівнем прибутків,  повідомляє прес-служба МОЗ.

В Україні такі кроки, як збільшення цін на тютюнові вироби, підвищення ставки акцизів, заборона реклами тютюну, поява на пачках сигарет попереджень з малюнками, звільнення громадських місць, в тому числі ресторанів, від тютюнового диму знайшли своє відображення у поширеності тютюнокуріння. Нещодавно проведена шоста Європейська конференція «Тютюн або здоров’я» в Стамбулі відмітила, що в Україні за останні п’ять років (2008-2013) кількість курців скоротилася на 20%  з 10,1 до 8,1 млн. осіб.

Для подальшого скорочення рівня тютюнокуріння в Україні з 1 липня 2014 року ставку акцизів на тютюнові вироби буде підвищено на 25%, відповідно до ухваленого 27 березня 2014 року Верховною Радою України Закону України № 1166. Це призведе до чергового збільшення реальних цін на тютюнові вироби.

В нашій країні працює чотири потужних міжнародних тютюнових компанії: американська, дві американсько-британські та одна японська, які контролюють 99% ринку і виробляють майже все сигаретне різноманіття. Податки вони платять нижчі, ніж в усіх країнах Європи (крім Молдови). Податок на 1 сигарету в Україні у 20 разів нижчий, ніж у сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Туреччині.

В Україні створена найбільш розгалужена система збуту тютюну, у тому числі нелегальна – за допомогою «бабусь», через Т-кіоски, розташовані на зупинках громадського транспорту, де заборонено куріння. Цікаво, що Т-кіоски розпочинали роботу в орендованих у транспортників міста Києва кіосків для продажу проїзних квитків, а перетворились на розгалужену по всій країні отруйну, в повному сенсі слова, мережу. Крім того, маркетингові прийоми Т-кіосків використовують приховану рекламу для реалізації тютюну.

Для багатьох людей відмова від куріння створює великі, непереборні проблеми. Спроби кинути курити у курців з великим стажем і вже виявленими хронічними хворобами призводять до загострення цих хвороб. А тому завдання медичних працівників на сьогодні – навчитись надавати комплексну, з урахуванням хронічних хвороб, медичну допомогу тим людям, які прагнуть відмовитись від тютюнокуріння, але не можуть зробити цього самостійно. Для цього, зокрема, Київський міський Центр здоров’я започаткував спеціальні навчальні курси для медичних працівників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: