fbpx

40 "крейзанутих" ідей для Франківська: резиденти "Станіславського феномену" обіцяють шок і "повалення режиму"

Суспільство 15:15, 06.07, 2016

У Палаці Потоцьких представили липневих гостей першої в Україні Резиденції для молодих україномовних письменників "Станіславський феномен - 2016" – Олексу Кобу та Катерину Гладку.

За рішенням журі проекту, липневими гостями резиденції стали Олекса Коба з Полтави та Катерина Гладка з Києва. Своїх молодших колег представили члени журі, учасники "Станіславського феномену" початку 1990-х у Франківську, письменник Володимир Єшкілєв та поетеса Галина Петросаняк.

"Ми отримали 70 заявок і текстів, і чесно кажучи, було нелегко одразу зорієнтуватися", – зазначила Галина Петросаняк.

"Правильних" для Резиденції людей вибрали так, щоби вони були цікаві текстами і корисні для Франківська. "Щоби місто виграло від вашої присутності",  звернулася Галина Петросаняк до резидентів.

 

По одному есею щотижня – такий обов’язковий внесок у "Станіславський феномен-2016" письменника з Полтави Олекси Коби та письменниці і журналістки з Києва Катерини Гладкої.

"Це місто як культурний портал має якусь магічну властивість. Є тут якась така сила, і ця сила, напевно, це  люди. Думаю, що Франківськ – одне з тих міст, яке дуже яскраво і дуже помітно створюють люди. І тому для нас, як для мешканців інших регіонів, це просто унікальна можливість поринути в літературне середовище Франківська, подивитися на нього не з туристичного боку", – відгукнулася про Резиденцію Катерина Гладка.

Впродовж місяця вільної творчості, як означують проект його організатори, обоє авторів мають намір створити спільний документальний відеопроект про Франківськ, якого немає. Він обіцяє стати доволі дражливим для міста. Катерина Гладка не приховує, що готова "когось трохи шокувати", не зарікається і від зміни мера та "повалення режиму".

 

"Воскреснути після війни в плані емоційному, в плані бажання до життя, в плані втілення нових ідей",  так означив свої очікування від Резиденції Олекса Коба.

За шість днів, які резиденти вже прожили у Франківську, їхні сподівання, як сказав Олекса, почали вибудовуватися. Є не один, а кілька спільних документальних проектів, уточнив він, які можуть бути відзняті під час Резиденції.

"Ми вже над ними працюємо,  повідомив Коба. – Загалом з’явилися близько 40 таких творчих "крейзанутих" ідей, над якими ми будемо працювати далі".

 

Кожен з резидентів зараз також працює над власною книгою.

19 липня зустріч із письменниками влаштовує франківська книгарня "Є". На ній Катерину Гладку можна буде розпитати про вбивство, яке вона задумала у своєму новому тексті, поцікавитися, чому головний герой вибрав такий спосіб покінчити зі своїм минулим і чому цей роман концептуально є "романом-проти-узагальнень".

Олекса Коба розповість про незвичайний роман з портсигаром – глибокий текст про війну, різні війни, історії різних людей, історії цигарок та з цигарками на різних війнах та з різними людьми. Багатоплощинна розповідь базується на особистому досвіді автора, відображає його особисті переживання та висновки.  

Організатори резиденції  ГО "АРТ-лабораторія "КораЛЛі" (Віталій Чупак) та літературна агенція "Discursus" (Василь Карп'юк).

Більше про резидентів – на сайті "Станіславський феномен".

Фото – Василь Карп'юк, Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: