fbpx

9 письменниць про 9 місяців: у Франківську презентували особливу книжку

Суспільство 21:05, 05.06, 2018

У громадському ресторані Urban Space 100 в Івано-Франківську презентували книгу "При надії", що її прикарпатське видавництво Discursus підготувало до "Книжкового Арсеналу".

"При надії. Дев’ять особливих місяців"  це книга про досвіди й стани, відчуття й емоції жінки, яка очікує народження дитини, означили книгу видавці.

Дев’ять українських авторок – Любов Якимчук, Ірена Карпа, Маріанна Кіяновська, Лариса Денисенко, Галина Петросаняк, Христина Козловська, Ольга Деркачова, Тетяна Мельник, Ірина Шувалова – розповідають у ній свої власні й літературно переосмислені історії вагітності: від загальновідомих двох смужок на тесті, УЗД та перших рухів до глибоких емоцій та станів, що неминуче проступають, коли
жінка вже не одна, а носить у собі новий всесвіт.

Презентували книжку дві з 9 співавторок – франківчанки Ольга Деркачова та Христина Козловська. 

Як виявилося, кожна авторка отримала завдання розповісти про свій особливий стан чи досвід у межах 10 тисяч знаків на комп'ютері.

Ольга Деркачова, оскільки видаваці не обмежували в жанрах, втілила це в оповіданні – саме в цьому жанрі, зізналася письменниця, вона почувається найкомфортніше. Оповідання не автобіографічне, але "реальний вимисел", зазначає Ольга Деркачова. 

"Те, про що я пишу, могло цілком відбутися зі мною чи ще з ким-небудь іншим,  каже авторка.  Реальний вимисел тому, що якщо читач не вірить написаному письменником, то йому нема що робити в літературі". 

Ольга Деркачова каже, що тішиться: "знайшовся мудрий і видав книгу про досвід вагітності".

"Коли я була вагітна, то дуже хотілося щось саме таке почитати, бо все зводилося до рівня або фізіології, або психології. Втім, як і тепер. До виходу цієї книжки всім, переконана, дуже бракувало, щоби жінки ділилися своїм досвідом", – каже письменниця. 

Христина Козловська якраз і віддала перевагу розповіді "з досвіду". Історія, яку авторка створила, коли її дитині було щойно півроку, має два плани. Один – вона написана про любов. "Написана в основному про лоюбов. Особиста історія розуміння любові як сенсу життя", – каже вона.

Разом із тим, і це другий план, це історія про тритижневе перебування в лікарняній палаті разом із шістьма вагітними жіночками-колежанками – про три тижні "приколів", досвідів від мамів, які вже мають 4-5-6 дітей і чекають іще, жіночих одкровень і переживань.

"Як воно – бути дружиною, мамою і водночас ще майбутньою мамою", – означує письменниця. 

Решта сім історій чекають, поки читачки співвіднесуть їх зі своїм особливим досвідом і безпосередньо розкажуть про це своїм слухачам – майбутнім читачам книги.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: