fbpx

Адміністрація Делятинського психоневрологічного інтернату боїться витрачати кошти недієздатних підопічних

Суспільство 12:31, 31.05, 2017

Інтернат накопичує на банківських рахунках особисті кошти 20 недієздатних підопічних, опіку над якими здійснює заклад, та не використовує їх на потреби самих людей. Адміністрація пояснила таку ситуацію відсутністю затвердженого Мінсоцполітики порядку їх використання.

Це встановила моніторингова група національного превентивного механізму разом з журналістом КУРСу під час візиту без попередження до цієї установи.

Водночас опікуни 15 осіб отримують пенсійні кошти своїх підопічних, однак деякі з них не витрачають ці гроші на потреби підопічних, не відвідують їх і не беруть участі у їхньому житті. Крім того, не всі дієздатні мешканці інтернату можуть через стан здоров’я дійти до банку самостійно, але через побоювання звинувачень у зловживанні грошовими коштами підопічних працівники установи відмовляють у наданні такої послуги. Люди з обмеженими фізичними можливостями також не можуть скористатися своїми коштами, хоча відповідно до чинного Типового положення про психоневрологічний інтернат "адміністрація інтернату надає підопічному допомогу щодо витрачання власних грошей" за умови отримання від них відповідної заяви.

Крім вказаної проблеми, моніторингова група виявила, що кімнати закладу переповнені – подекуди підопічні проживають по 11 осіб. Ліжка розміщені впритул одне до одного. Відсутні тумбочки для особистих речей і одягу. Також не вистачає матраців для заміни у разі потреби. Так, під час моніторингового візиту декілька лежачих підопічних спали просто на ковдрах.

У бані в душових кабінках немає ані дверей, ані шторок, що порушує право підопічних на приватність.

Порушуються в інтернаті й санітарно-гігієнічні норми: використовують битий емальований посуд, стіни та стеля кухні та деяких житлових кімнат вражені грибком.

Члени моніторингової групи поінформували керівництво закладу про виявлені недоліки і порушення та надали рекомендації щодо їх усунення. Адміністрація запевнила, що докладе зусиль щодо виправлення недоліків в межах бюджетного фінансування.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого до керівництва Івано-Франківської обласної державної адміністрації. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: