fbpx

Активісти визволили Саакашвілі з машини СБУ. ФОТО

Політика 14:07, 05.12, 2017

Протестувальники, які заблокували мікроавтобус силовиків із Міхеілом Саакашвілі, вивели його з авто і повели крізь натовп. Вони відчинили задні двері автомобіля поліції.

Міхеіл Саакашвілі заявив перед юрбою людей, що його хочуть заарештувати за фальшивими звинуваченнями, інфорvує ВВС.

Він іде вулицею Костельною, люди супроводжують його вигуками "Міша!" та "Україна!". 

Далі учасники пішли до ВР вулицею Грушевського.

Правоохоронців у юрбі не видно.

Генпрокурор Юрій Луценко тим часом заявив на брифінгу, що екс-президент Грузії отримав півмільйона доларів від українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка.

1

Спочатку протестувальники заблокували авто, де тримали Саакашвілі

 

"Гроші Курченка"

Генпрокурор Юрій Луценко стверджує, що екс-президент Грузії та лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі отримав півмільйона доларів від українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка. Про це очільник ГПУ заявив на брифінгу.

За словами Луценка, на отримані від Курченка гроші фінансувалися акції протесту, організовані Саакашвілі та його партією.

Також Генпрокурор оприлюднив аудіозапис розмови між одним із соратників Саакашвілі Сверіоном Дангадзе та "представником олігарха-втікача Сергія Курченка".

В одному з епізодів розмови особа, яку на аудіо називають "представником Курченка", запитує: "На що може розраховувати Курченко? Вони зможуть відбити Одеський НПЗ, закрити кримінальні справи?"

Також ГПУ оприлюднила аудіозапис розмови начебто Міхеіла Саакашвілі та Сергія Курченка.

4 грудня правоохоронці арештували одного з лідерів "Руху нових сил", керівника Київського обласного осередку "РНС" Северіона Дангадзе.

Обвинувачення СБУ

5 грудня СБУ спільно з ГПУ затримала Міхеіла Саакашвілі за статтею про "сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності". За цією статтею йому загрожує від трьох до п'яти років ув'язнення.

За словами відомства, правоохоронці "оголосили йому про підозру в скоєнні злочину" і зазначили, що відбулося це "у присутності адвоката Саакашвілі".

"Планується його допит слідчими", – додали в СБУ.

Юрій Луценко додав, що, ймовірно, завтра відбудеться суд, на якому слідство клопотатиме для Саакашвіллі про цілодобовий домашній арешт.

2

Прихильники Міхеіла Саакашвілі розбирають бруківку біля Українського дому

3
 

Затримання, гроші та сумка з документами

Генпрокурор також розповів деталі затримання соратника Міхеіла Саакашвілі Сверіона Дангадзе. За словами Юрія Луценка, ГПУ мала інформацію про його перебування в Буковелі, затримали Дангадзе у Львові при спробі втечі за кордон з частиною отриманих від кур'єра грошей.

При ньому була сумка з документами, у яких було розписано витрати отриманих від Курченка грошей: на автобуси, телебачення, харчування, підкуп різних осіб, у тому числі журналістів, розповів керівник ГПУ.

У помешканні Дангадзе при обшуку виявили паспорт громадянина України Міхеіла Саакашвілі, який, за словами самого екс-губернатора Одещини, у нього відібрали.

Юрій Луценко уточнив, що Дангадзе інкримінують ст. 110 (держзрада) та ст. 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої діяльності) Кримінального кодексу України.

У суді ГПУ клопотатиме про арешт Дангадзе, додав Луценко.

Генпрокурор також нагадав, що бізнесмену Сергію Курченку, який утік до Росії, вручили повідомлення про підозру в створенні злочинної організації і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: