fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • "Франківськ має добрі конкурентні переваги": американець Ерік Файн допоможе місту шукати іноземні інвестиції

"Франківськ має добрі конкурентні переваги": американець Ерік Файн допоможе місту шукати іноземні інвестиції

Економіка 15:17, 05.11, 2018

Волонтер Корпусу Миру Ерік Файн приїхав з Чикаго до Івано-Франківська, щоб два роки працювати в Департаменті інвестиційної політики й допомагати місту у проектах міжнародної співпраці.

Ерік Файн – 25-річний американець з Чикаго (штат Іллінойс). Закінчив престижний Єльський університет: вивчав там економіку й фінанси та геофізику. Працював у сфері бізнес-консалтингу. У волонтери Корпусу Миру, каже Ерік, подався, бо так його виховували в родині.  

"В моїй сім’ї вважають, що це дуже важливо – служити своїй країні і помагати іншим людям. І я вирішив приєднатися до організації, де зможу робити це. Тому обрав Корпус Миру",  каже Ерік.

При цьому волонтер вважає, що прагматизм, яким славляться американці, й ідея служіння не конче суперечать одне одному.

"Думаю, те, що ми робимо тут, – дуже важливо, бо Україна – важлива країна сьогодні. Ми тут робимо все, щоб помогти українській економіці зростати, помогти збільшувати спроможність організаціям, де ми працюємо. І це має справді важливі наслідки для міжнародного розвитку, для самих США, для змін на краще у всьому світі",  пояснює Ерік Файн.

Ерік приїхав до України два місяці тому. Цей час працював у Житомирі, в міському центрі зайнятості. І встиг на пристойному рівні вивчити українську мову. Він досить вільно говорить, майже без помилок. Можна було б навіть запідозрити, що в родині були вихідці з України або ж друзі-українці, адже українська діаспора в Чикаго досить велика. Але ні. І особливих секретів швидкого вивчення іноземних мов у Еріка немає – лише наполеглива праця і спілкування з носіями.

"Раніше я не вчив українську. Але останні два місяці я дуже інтенсивно взявся. Щодня присвячував 4 години на вивчення мови. У Житомирі жив в українській родині, і під час вечері щодня годину-дві намагався розмовляти з ними українською на різні теми – про політику, економіку, обговорювали новини за день, мою роботу – про все",  розповідає Ерік. В Івано-Франківську він також живе у місцевій родині й продовжує вдосконалювати свою українську.

До Івано-Франківська Ерік Файн потрапив завдяки запиту до Корпусу Миру, який зробив міський департамент інвестиційної політики. Його місія – волонтерство з економічного розвитку. Це означає, що волонтер повинен всіляко сприяти й допомагати спільноті чи організації, в якій він працює, посилювати її спроможність. Він буде брати участь у роботі над проектами міжнародної співпраці Івано-Франківська, а ще – допомагати працівникам департаменту вдосконалювати англійську.

"Головне завдання – робота в департаменті інвестиційної політики і департаменті економічного розвитку. Буду задіяний у кількох проектах. Це проекти, пов’язані з міжнародною співпрацею. Один з них – розвиток мережі зарядних станцій для електрокарів у місті. Ще є проект розвитку територій довкола міста – перетворення їх на місця відпочинку. А також проекти, які спрямовані на співпрацю з потенційними партнерами і залучення іноземних інвестицій у Франківськ",  розповідає Ерік Файн.

1

Ерік вже має перші враження від міста: родина, яка його прийняла, і колеги по департаменту влаштували йому ґрунтовну екскурсію.

"Це дуже гарне місто. Тут є багато вулиць без автомобілів – це прекрасно! Також я зустрічався з організацією, яка відновлює історичні двері в старовинних франківських будинках. У них така соціальна місія – створювати кращу атмосферу міста, підвищувати його привабливість",  ділиться Ерік враженнями.

Як економіст Ерік одразу оцінив "точки зростання" Івано-Франківська.

"Я думаю, Івано-Франківськ має кілька природних переваг. Перше  це добре розташування, близько до Європи. Друге  звідси близько до гір з їхнім туристичним потенціалом і ресурсами. Крім того, місто саме дуже гарне і цікаве туристам. Важливою є також наявність трьох великих університетів. Це означає, що тут є інтелектуальний капітал. Це добрі конкурентні переваги",  каже Ерік Файн.

На прохання порівняти Івано-Франківськ з Житомиром Ерік попри дуже короткий час перебування в Україні досить точно формулює ключову відмінність між містами. "Франківськ і Житомир – це дуже різні міста. Помітно, що ці міста бачили впливи різних культур. Якщо Франківськ довгі роки був у складі Австро-Угорської імперії, то Житомир – ніколи не мав такого досвіду. І це одразу видно з архітектури, з самого планування міста",  каже Ерік.

"– А якщо раптом порівняти Франківськ із Чикаго?

 Франківськ надзвичайно відрізняється від Чикаго… Тут говорять українською, а в Чикаго – англійською  (сміється). Хоча, звісно, певні подібності можна знайти. Тут люди дуже підприємливі, і в Чикаго також. Тут люди переймаються збереженням міста,  і це одне з моїх перших важливих спостережень,  і в Чикаго теж є такі ініціативи".

Ерік Файн вважає, що багато бізнесменів з Чикаго потенційно могли б інвестувати в Івано-Франківськ. Але поки не ризикнув би радити, у яких саме сферах можлива колаборація: для цього, каже, треба пожити в місті значно довше.

Поки що він освоюється, приглядається, знайомиться. Спілкувався з міським головою Русланом Марцінківим, працівниками міської ради. "Я мав можливість поспілкуватися з мером. Він справив на мене позитивне враження. Мені здається, він добре працює і любить свою роботу. Я також був у міській раді, схоже, там багато працюють, щоб зробити місто кращим",  каже Ерік.

Ситуацію в Україні Ерік оцінює позитивно. Хоча "золотого дощу" іноземних інвестицій ні в державі в цілому, ні у Франківську зокрема поки не спостерігається, але в цьому, каже, нема нічого катастрофічного чи унікального. "Я не думаю, що в Україні якась особлива ситуація, яка ускладнює залучення іноземних інвестицій. Це завжди і всюди дуже непроста справа – отримати гроші від приватних інвесторів",  каже Ерік Файн.

Окрім роботи в міськраді, волонтер готовий брати участь у громадських ініціативах. Ерік вже ознайомився з проектом "Промприлад. Реновація". "Це неймовірна ініціатива. В Америці є подібні проекти: ми також перетворюємо старі фабрики на урбаністичні простори і бізнес-центри. Я сподіваюся, що зможу принести їм якийсь корисний досвід".

Ерік розповідає, що для звичайних американців Україна вже не якась невідома екзотична країна. Про Україну знають, читають у  новинах, говорять.

"Я б сказав, люди вважають, що в України є надія,  каже Ерік Файн.  Вони бачать, що Україна робить серйозні кроки в розвитку, що тут є економічний потенціал, розвиток і багато можливостей. Думаю, Америка багато інвестувала в успіх України і вірить у потенціал українців та України".

2

Нагадаємо, наприкінці жовтня цього року в Києві присягу склали 135 нових волонтерів Корпусу Миру США.

На Прикарпатті волонтери Корпусу Миру працюють сьогодні в Івано-Франківську, Яремчі, Рогатині, Городенці, Надвірній, Калуші. Так, впродовж двох років у Рогатинській ЗОШ №1 з поглибленим вивченням англійської мови працюватиме представник Корпусу Миру Андрес Родрігес

Корпус Миру працює в 21 області України. Сьогодні українська програма найбільша серед усіх програм Корпусу Миру США у світі. З 1992 року, відколи організація працює в Україні, тут відслужили понад 3 тисячі волонтерів. Загалом Корпус Миру працює у понад 120 країнах світу, фінансується коштом американських платників податків.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: