fbpx

Андріївські вечорниці в ІФНТУНГ: дівчата ворожили на нареченого. ФОТО

Культура 10:46, 13.12, 2017

Зимовий цикл свят розпочинає День Святого Андрія Первозваного, який припадає на 13 грудня. У переддень свята за ініціативи кафедри філології та перекладу першокурсники спеціальності "Філологія" зібрали гостей на Андріївські вечорниці.

Запальну атмосферу свята, яке колись було надзвичайно поширеним, можна було відчути з порога: студенти і викладачі у вишитих строях, столи з традиційними пиріжками на будь-який смак, узваром, солодощами та іншими смаколиками, які, до речі, приготували самі учасники. А ще – різні незрозумілі речі для ворожіння, бо хоча Андрій Первозваний й християнський святий, все ж в народних традиціях і обрядах присутній дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".

Студентки розповідали, що в народі це свято називають Калита. За традиціями наших предків студенти жартували, розповідали цікаві історії, згадували народні прикмети, ворожили. Дівчата хотіли дізнатись, коли і з ким одружаться, тож і у дзеркало заглядали, і сірники палили, і листочки барвінку на воду пускали, і землю з городу "під мікроскопом" розглядали.

Вечорниці видались веселими. Викладачів і студентів об’єднали невимушена атмосфера вечорниць й наші традиції, що збереглись крізь покоління, інформує прес-служба університету. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: