fbpx

Андрухович як куратор створить авторську програму на Книжковому Арсеналі

Культура 21:45, 15.02, 2016

19 лютого у Львові стартує проект "Антонич удома", до якого Андрухович долучився із українсько-польською командою музикантів. А 20-24 квітня на "Книжковому Арсеналі" побачимо його в іпостасі куратора.

Юрій Андрухович розповів Громадському радіо про нові проекти. Перший – лютневий запуск музично-поетичного проекту "Антонич удома". 

"Привідкрити світ і зробити перший крок, аби Антонич був присутній у себе вдома", – говорить Юрій Андрухович про передпрем’єру проекту "Антонич удома" в Новиці (Польща), на батьківщині поета. В цьому сенсі львівська прем’єра дійства також є поверненням поета додому, адже Антонич із Львовом і Львів із Антоничем дуже тісно пов’язані.

"Богдан-Ігор Антонич  найбільший поет Львова у ХХ сторіччі. Сильнішої поетичної постаті в минулому сторіччі в цьому місті не було", – вважає Юрій Андрухович. За його словами, Антонич несправедливо залишається поетом для філологів, а у Львові "рограє Захер-Мазоху".

 

Друга новина: залучення командою "Книжкового Арсеналу" Юрія Андруховича як куратора авторської фестивальної програми.

"Первісна робоча назва  "Чотири архіви". Архів може асоціюватися з чимось занедбаним і покинутим, з нашаруваннями пилюки, важкодоступністю. Також є суттєвий момент: перед зануренням у архів треба вирішити, чи взагалі варто починати. Краще не ворушити, не занурюватися, бо глибини можуть бути жахливими. Архіви, до яких збираюся звернутися я,  це архіви творчі. Чотири мистецькі формації та чотири їхні архіви",  говорить Юрій Андрухович про свій задум.

Поміж представлених чотирьох архівів  виставка фоторобіт Йоганни Діль. Також у фокусі програми: зустріч поміж двома постатями митців, які працюють у багатьох жанрах і які досі не знали про існування один одного,  Олександр Мільштейн і Юрій Іздрик. Третій "архів" присвячений Чорнобилю та його рецепції митцями молодшого покоління, котрі є ровесниками катастрофи, а чи й молодшими за неї. Четвертий "архів" присвячений 10-річчю спільної роботи Юрія Андруховича та гурту "Karbido". Цей проект називається "Карбідаріум", він представляє "відходи" спільної творчості, організовані в мультимедійну виставку.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: