fbpx

Автомобілі, обладнання та медикаменти передали в ДУК для загону "Гіппократ" франківські волонтери

Суспільство 10:58, 10.01, 2015

Допомогу вручили начмеду Добровольчого Українського Корпусу Яні Зінкевич та головному лікарю "Гіппократа" Андрію Черемському.

"Дякую всім прикарпатцям, які відгукнулися і підтримали нашу ідею. Йдеться про утворення медичних підрозділів нового типу, які за умов гібридної війни можуть надавати адекватну допомогу в зоні бойових дій", – відзначив ініціатор проекту, головний лікар медичного загону "Гіппократ" Андрій Черемський.

"На жаль, цю ідею не зрозуміли ні в Міноборони, ані в МВС, ані в Мінохорони здоров’я. Тому ми самі вирішили створити такий медзагін на добровольчих засадах і власним прикладом показати, як він може працювати на передовій – з урахуванням досвіду, який мають аналогічні підрозділи в арміях США, Ізраїлю, Франції та Німеччини", – повідомив Черемський.

Медзагін "Гіппократ" увійшов до складу Добровольчого Українського Корпусу.

"На основі медичного загону швидкого реагування "Гіппократ" ми будемо засновувати операційний блок  як пересувний, так і стаціонарний. Останній буде мати постійне місцезнаходження в одній з лікарень поблизу фронту – у так званій "жовтій зоні". Автомобілі й обладнання, а це дуже дороговартісна апаратура, мають саме таку специфіку, як нам було потрібно для роботи на відстані 3-5 км від лінії",  розповіла начмед ДУКу Яна Зінкевич.

За її словами, "Гіппократ" підсилять кількома хірургами. Спецзагін надаватиме допомогу пораненим на лінії Мар’їнка, Піски, Донецький аеропорт. "Почнемо тут, а далі будемо розширюватися. Зараз маємо погіршення ситуації на фронті. Сепаратисти посилюють напади на наші, українські, позиції, і треба швидко пересуватися",  відзначила начмед.

Медична служба ДУКу, пояснила Яна Зінкевич, складається з трьох основних підрозділів  загін "Госпітальєри", що вивозить поранених з "червоної зони", тобто з поля бою, медзагін "Білі берети", який займається вишколами, і "Гіппократ"  як мобільний операційний модуль.

"Нам дуже потрібні добровольці-парамедики. Для повноцінного обслуговування медичної служби ДУКу слід мати 100-150 людей. На даний момент маємо 80 разом із "Гіппократом", – сказала Яна.

На прес-конференції з приводу передачі машин і обладнання волонтери Наталя Перцович, Наталя Сербин та Зінаїда Федорук відзвітували про зібрану допомогу і поіменно згадали всіх, хто допоміг "Гіппократу" відбутися. Кошти, обладнання та медикаменти активно збирали медики області, колективи лікарень, підприємці, волонтери, а також прикарпатська діаспора.

"Знаємо, що ситуація, яка склалася з наданням медичної допомоги в зоні бойових дій, є дуже складною. Ми втрачаємо українських патріотів, а в багатьох випадках їх можна було б врятувати. Проект із "Гіппократом", коли він вже буде повністю реалізований, стане пілотним для нашої армії. І за цим принципом можна буде й надалі розгортати такі ж швидкісні медичні загони на передовій",  сказала Зінаїда Федорук, голова благодійного фонду "Франківський опір", офіційний представник "Гіппократа" на Прикарпатті.

Наразі "Гіппократ" переїздить з Франківська до Харкова. "Ми завершили стартовий етап  зібрали людей і ресурси. Тепер будемо виїжджати в зону бойових дій для роботи. Тому з логістичної точки зору штаб загону переміщається в Харків, де працюватиме його офіційний офіс",  повідомив Андрій Черемський.

"Ми й надалі будемо співпрацювати з ДУКом – будемо підтримувати медичні загони, які рятують поранених",  підсумувала волонтерка Наталія Сербин. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: