fbpx

Банк прикарпатського мільярдера отримав 3 млрд грн на рефінансування від НБУ

Економіка 19:56, 06.12, 2014

Банк "Фінансова ініціатива", нібито з подачі Порошенка, отримав велику суму на рефінансування.

Небажання НБУ видавати рефінансування є однією з головних "лютих" претензій власників і керуючих більшості українських банків до голови НБУ Валерії Гонтарєвої. Однак, як пише Юрій Сколотяний у своїй статті "Міняйли по-великому" для ZN.UA, є винятки.

Ще на початку вересня від джерел ZN.UA надійшла інформація, що Гонтарєва "не змогла встояти перед чарівністю і здатністю переконувати" Петра Порошенка, який начебто змусив її видати більше 3 мільярдів банку "Фінансова ініціатива", який належить аграрному барону Олегу Бахматюку. Нагадаємо, нещодавно ще один його банк – VAB Банк  НБУ визнав неплатоспроможним.

Як пише автор, інформація про 3 млрд підтвердилася, коли при ознайомленні з даними банківської звітності на сайті НБУ виявилося, що зобов'язання за статтею "кошти банків" закладу під вивіскою "Фінансова ініціатива" в третьому кварталі виросли, ні багато ні мало, на більш ніж 3 млрд грн.

"При цьому опитування обізнаних учасників ринку свідчило: ліміти на "ФІ", що працює як "пилосос" для фінансування бізнесів свого власника, на ринку давно закриті. І жоден з поважаючих себе банків на ринку не міг позичити таку значну суму. Так що єдине потенційне джерело  тільки Нацбанк",  йдеться в статті.

ZN.UA звернулося до НБУ за роз'ясненнями, однак всі звернення, запити та нагадування залишилися без відповіді. Також ніякої відповіді не було і з "Фінансової ініціативи".

Проте дані про заборгованість банків перед НБУ, що опубліковані у статті журналіста, свідчать, що джерелом отримання грошей "Фінініціативою" був, виходить, таки Національний банк.

"Причому його чиновників не збентежило, що загальна сума заборгованості при цьому склала понад 9 млрд грн (четвертий показник по системі), в 1,67 рази перевищивши обсяги залучених установою клієнтських коштів",  зазначає автор статті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: