fbpx

Батьківський контроль: У франківській школі №11 учнів годують котлетами розміром із піввізитки. ВІДЕО

Суспільство 14:05, 19.03, 2015

Представники батьківської громади міста Івано-Франківська перевірили, чим годують дітей у школі №11. На харчування учнів в цьому навчальному закладі були скарги в соцмережах.

Перевірку харчування в школі продовжили разом із журналістами Асоціація піклувальних рад шкіл міста, громадські організації "Мами Прикарпаття" та "Контроль". 

Виявилося, що організацію харчування у школі №11 здійснює та сама підприємець, що й у школі №3 Наталія Мазур. Контролери потрапили на сніданок. На пробу громадські інспектори замовили типове меню – картоплю пюре, два салати – бурячок і морквяний та котлету. Котлета виявилася гречаником, розміром із піввізитки.

"Якщо порівнювати смак їжі в двох школах, які обслуговує один і той самий підприємець, то ми колегіально відзначили, що в школі №11 краще картопляне пюре – не таке водаве і гречаник на смак мало чим відрізняється від котлети. Хліба в ньому точно немає", – підсумувала дегустацію голова ГО "Мами Прикарпаття" Мар’яна Вершиніна.

Цього разу в команду перевіряльників батьки запросили технолога одного з франківських ресторанів. Її вердикт: салат з моркви надто гострий як для дітей. У гречанику попадалися хрящі, що, вважає спеціаліст, в принципі можна списати на людський фактор. Якщо фарш готують самі, а це так і відбувається, можливо, не надто ретельно вибирають зі шматків м’яса сполучну тканину.

Для учнів початкової школи, які їдять безкоштовно і яких саме привели снідати, – подавали макарони, салат і той же гречаник. Хоча у меню ще було печиво. 

 

Технолог проінспектувала кухню і переважила одну з порцій – та не дотягнула 40 г. Однак гречаник, незважаючи на розмір, відповідав заявленій вазі – 40 г.

Підприємець пояснила це застарілим обладнанням і відсутністю електронної ваги. І наполягала, що висновки про те, що недоважують, професійні контролери, скажімо, зі санстанції, роблять, переважуючи не одну, а 10 порцій. Що стосується печива, якого не було на столах, то його, за словами пані Наталі, роздають вчителям. "Батьківський контроль" цього не зауважив.

 

Доки "батьківський контроль" дегустував і оглядав їжу, голова Асоціації піклувальних рад шкіл міста Петро Хмельовський перевіряв накладні, сертифікати якості і санітарні книжки. З'ясувалося, що на харчі немає жодних документів. Підприємець пояснила, що всі вони зберігаються в іншій школі. На відміну від школи №3, де продукти закуповує сама підприємець, школа №11 отримує продукти за тендерами управління освіти.

"Таке зберігання документів дає підстави думати про зловживання, оскільки неможливо перевірити, як саме і що закуплено саме для цієї школи", – вважає Петро Хмельовський.  

Діти одного з других класів, які снідали в їдальні, розповіли, що їм часто дають макарони. "Смачно!" – відреагували вони на запитання журналістів. Одна учениця, сподіваємося, не показово – їла з добавкою: три гречаники.

Висновок про те, чи дітям смакувала їжа, пропонуємо зробити по фото, якими залишилися їхні тарілки після сніданку. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: