fbpx

Безцінний скарб регіону: в Надвірній сестри Савчук демонструють старовинний обрядовий одяг. ФОТО

Культура 13:20, 27.10, 2016

У прикарпатському місті Надвірна відкрита виставка вишиванок та іншого обрядового старовинного автентичного національного одягу сестер Тетяни та Ірини Савчук.

Надвірнянки Тетяна та Ірина Савчук сформували експозицію зі своєї приватної колекції.

Про унікальні експонати розповіла в мережі Тетяна Пришляк, яка відвідала виставку. 

"Усі без винятку експонати належать до приватної колекції сестер. Збиралися роками. Деякі вишиванки є родинними реліквіями, окремі дівчата купляли, подорожуючи Верховинщиною, Косівщиною, Коломийщиною", – пише Тетяна Пришляк.

Є в колекції предмети, які не притаманні гуцулам чи буковинцям. От, для прикладу, молдавські хустки. Поміж ними на підвіконні лежить окраєць хліба. Невипадково. Саме за буханець хліба біженці з Басарабії вимінювали свої речі (хустки, коралі) в 1947 році. Тоді на території теперішньої Молдови лютував голод і люди рятувались, втікаючи до Карпат. У горян не заведено за окраєць хліба чи харчі брати плату. Але є окремі села, де, як вважають дослідники, саме з тих пір вкоренилася мода на "шальонові хустки".

"Експозиція є дуже цінною не тільки для родини Савчук, це, безумовно, безцінний скарб нашого регіону, – наголошує Тетяна.  Кожен експонат має свою власну історію, І я дуже дякую Тані та Ірині Савчук, що надали мені можливість торкнутися до історії їхнього роду. Душевна, тепла, по-домашньому рідна та неповторна колекція точно не залишить вас байдужими".

Виставка триватиме в Музеї історії Надвірнянщини до кінця листопада.

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: