fbpx

Богдан Томенчук рекомендує не лякатись нововведень до ЗНО-2015

Суспільство 13:40, 21.10, 2014

У жовтні 2014 року Міністерство освіти і науки України видало ряд наказів, які унормовують проведення ЗНО та державної підсумкової атестації у 2015 році. З основними нововведеннями ознайомив сьогодні під час прес-конференції директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук.

"Ми раніше говорили, якщо зовнішнє незалежне оцінювання у 2015 році буде таке, як у 2014, то в наступному 2016 році його вже не треба буде. Воно, з одного боку, приїлося, а з другого – почало буксувати на самому предметі вимірювання", – зазначив Томенчук.

Особливу увагу він звернув на дворівневе тестування з української мови і літератури та математики – базовий та поглиблений рівні. Це пов’язано з тим, що для одних спеціальностей достатньо базового рівня, для інших – цього буде замало. Таким чином, конкуренцію на гуманітарні чи математичні спеціальності вдасться трохи зменшити.

 1

Окрім цього, ЗНО-2015 матиме такі особливості:

·        запроваджуються дворівневі тести з української мови і літератури та математики (базовий та поглиблений рівень);

·        у тесті з математики поглибленого рівня абітурієнтам необхідно буде розв’язати задачі на "бланку Б";

·        з переліку предметів ЗНО зникли всесвітня історія та світова література;

·        результати з української мови (базовий рівень) за шкалою 1-12 балів зараховуються як результат державної підсумкової атестації. Відповідно, ЗНО з української мови і літератури є обов’язковим для всіх випускників загальноосвітніх шкіл;

·        проведення ЗНО передбачається у квітні-липні 2015 року;

·        абітурієнти зможуть пройти максимально чотири тестування;

·        вводяться поняття "тест здано" і "тест не здано". Кількісний поріг правильних відповідей, після яких тест вважається зданим, встановлюватимуть експерти. Особи, які не здолали поріг, не матимуть права вступу до ВНЗ. Результати абітурієнтів, які здали тест, будуть оцінюватися за шкалою 100-200 балів;

·        вступ у 2015 році здійснюватиметься лише за сертифікатами 2015 року.

На думку директора ІФРЦЯО, усі зміни лише на краще і їх не потрібно боятися.

"Я дуже добре пам’ятаю ті фобії, які були в абітурієнтів і батьків перед першим ЗНО. Здавалося, що земля має розверзстися і всі мають впасти в прірву – так це сприймали люди. Коли це все відбулося, багато хто зрозумів, що по 5-6 тисяч доларів сім’ї зекономили і талановиті діти пішли туди, куди хотіли", – пригадав Томенчук.

1 листопада розпочнеться реєстрація осіб, які планують здати пробне ЗНО. Вартість участі у ньому залишилась на рівні минулого року і складає 89 гривень. Реєстрація триватиме до 15 грудня.

Пробне тестування традиційно буде проведено у березні впродовж двох сесій. 21 березня відбудеться зовнішнє оцінювання з української мови і літератури. Відповідно, пробне тестування з інших предметів відбудеться 28 березня 2015 року. Директор ІФРЦЯО зазначає, що такої унікальної можливості і досвіду майбутні абітурієнти не здобудуть більше ніде.

Богдан Томенчук наголошує, що абітурієнти, які вступатимуть до ВНЗ наступного року, повинні заходити на офіційні сайти закладів, в яких бажають навчатися. Відповідно до нової редакції Закону України "Про вищу освіту", кожний ВНЗ зобов’язаний до 1 грудня 2014 року оприлюднити власний перелік предметів, результати ЗНО з яких зараховуватимуться як вступні випробування, та їх вагові коефіцієнти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: