fbpx

Бойовики обіцяють випустити з полону ЛНР франківчанку Ольгу Сворак

Суспільство 15:02, 26.12, 2016

Ватажки бойовиків ОРДЛО Олександр Захарченко та Ігор Плотницький заявили про намір передати депутату Надії Савченко двох полонених жінок.

Про це повідомляє сайт, підконтрольний бойовикам окупованої частині Луганської області, пише Українська правда.

"Як жест доброї волі напередодні Нового року і Різдва ми без будь-яких умов передаємо представнику народу України Надії Савченко двох жінок – Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак, в надії активізувати процес визволення з полону наших громадян, з надією на те, що в наступаючому році вони возз'єднаються з рідними і близькими",  йдеться в спільній заяві ватажків бойовиків.

Повідомляючи про своє рішення, вони заступилися за Савченко, яка нібито потрапила під "люту критику офіційної київської влади".

"За публічними звинуваченнями і репресіями ховаються лише очевидна безпорадність і недієздатність президента України і його оточення, які не бажають виконувати свої зобов'язання в рамках Мінського процесу",  заявили бойовики.

"Новітня історія показує, що в українських жінок часто краще виходить вирішувати політичні і економічні проблеми, а часом  і керувати країною",  також заявили бойовики.

У свою чергу офіційний представник України в гуманітарній підгрупі в Мінську Ірина Геращенко заявила "Українській правді", що в групі вітають звільнення будь-якого українця з полону.

"Ми щасливі звільненню кожної людини. Якщо передача українською стороною 15 осіб – тих, кого просили в ОРДЛО, серед яких є 6 жінок  сприяє звільненню і розблокування цього процесу, ми щасливі",  заявила Геращенко.

Вона додала, що на Мінській підгрупі з весни цього року обговорювалася доля цих жінок.

"Одна з них працює в медіа, а друга – в одній з державних інституцій. Мабуть, тому вони були затримані. Але ми щасливі, що вони обидві вдома будуть зустрічати Новий рік",  додала Геращенко.

Як відомо, Савченко не входить в офіційну групу переговорників у Мінському процесі.

Тристороння група в Мінську складається з представників України, Росії та ОБСЄ. Представники бойовиків мають там статус запрошених і напряму з ними ніхто переговорів не веде.

Савченко зустрілася з ватажками бойовиків в Мінську 7 грудня. У зустрічі також брав участь представник в гуманітарній підгрупі від РФ. Росія давно наполягає, щоб Україна вела переговори з бойовиками безпосередньо. Україна заявляє, що не веде переговорів з терористами.

Нагадаємо, прикарпатську журналістку Ольгу Сворак 21 червня затримали бойовики ЛНР

Поліція встановила, що в зоні АТО журналістка продовжувала займатись професійною діяльністю, а саме готувала статті до газети та сайту про життя людей на окупованій території, їх побут, проблеми, зв’язок із Україною.

За фактом викрадення журналістки розпочали кримінальне провадження. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: