fbpx

Екоінспекція перевірила стан Бистриці – аналізи води будуть за 5 днів

Суспільство 22:09, 07.09, 2016

Фахівці обласної екологічної інспекції разом з КУРСом побували на річці Бистриця біля села Ямниця – перевіряли стан ріки після заяви громадського рибінспектора і активіста про сильне забруднення і замор риби.

Екологи і журналіст КУРСу вирушили на Бистрицю в районі очисних споруд "Івано-Франківськводоекотехпрому". Тут, як повідомляв громадський рибіснпектор і активіст Тарас Дем'янів, вчора і позавчора спостерігалося серйозне забруднення ріки: вода була майже чорною і різко смерділа побутовою хімією, яке спричинило масовий замор риби. 

До незапланованої перевірки приєднались працівники очисних "Водоекотехпрому". 

Вода у річці нижче від очисних споруд сьогодні і справді каламутна, при цьому вище по течії – чиста й прозора. Однак загиблої риби журналіст не знайшов. Натомість за кількасот метрів вниз за течією не бракувало рибалок, деякі з уловом. Швидкий тест на вміст розчиненого кисню у воді показав 7,8 мг/дм³, що є нормою. 

Екологи відібрали проби води для лабораторного аналізу. 

1

2

Неподалік від цього місця очисні споруди фірми "БАРВА", директор якої також приєднався до інспекції на якийсь час. Але вже довгий час фірма не скидає у ріку жодних стоків. 

3

Один з рибалок розповів, що справді бачив вчора дуже брудну воду – чорну як дьоготь. Сліди цієї чорної речовини можна знайти на берегах. За словами рибалки, коли він витягнув з води свій "екран"  той був наче в сажі. 

Після цього інспектори рушили вгору по ріці від очисних споруд. Там теж були рибалки, вода була чиста. Кисень у воді – 10,5 мг/дм³, що є дуже добрим показником. Різниця з водою нижче течії суттєва.

4

5

Відповідно до правил інспекція бере воду 500 метрів вище та нижче по ріці від очисних споруд. Але здивовані такою відмінністю в чистоті і якості води, екологи вирішили побувати на очисних спорудах "Водоекотехпрому". 

6

7

Працівники підприємства не заперечували і навіть провели екскурсію очисними спорудами та дозволили там взяти проби води для аналізу. Кисень у воді – 5,8 мм/дм³.

8

9

На вигляд доволі чиста, але вже з самої труби очисних у ріку ллється вода з коричневим відтінком. Працівники підприємства кажуть, що це нормальне забарвлення. 

10

11

Працівники лабораторії екологічної інспекції обіцяють представити аналізи проб через 5 днів. 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: