fbpx

Бринза, манчего, пекоріно: на овечій фермі у Долинському районі роблять екосир

Суспільство 11:43, 07.06, 2019

У Долинському районі недалеко від села Новий Мізунь в урочищі "Дубовий кут" знаходиться овеча ферма, відома своїми екопродуктами. Тут виготовляють кілька сортів традиційного українського та італійського сиру з овечого молока.

У “Дубовому куті” знаходяться літні табори вівчарського господарства сім’ї Оксани й Василя Лучківих з Нового Мізуня.

Вівчарством родина займається вже 7 років, три з них роблять сир з овечого молока. Отара – понад 300 голів романівської породи та французької породи “Лакон”. Зараз у стадії 150 дійних овець, барани і ще стільки ж малечі. На фермі добудовують нову стайню, де поставлять доїльні апарати.

Як дорослі особини, так і молодняк проходять регулярний ветеринарний огляд та профілактичне щеплення від захворювань, що гарантує відповідність сирної продукції санітарним вимогам. Щомісяця отару оглядають ветеринари, приїздять працівники обласної Держпродспоживслужби, які беруть проби молока на дослідження.  

У “Дубовому куті” виготовляють як традиційні м’які гуцульські сири – бринзу, вурду та будз, так і тверді – манчего та пекоріно. 

“В день маємо вихід приблизно 16 кг м’якого сиру, – розповідає господиня Оксана. – Твердий відтискається під спеціальними пресами. Це обладнання дуже дороге, ми вирішили замінити його дерев’яними пресами – так робили сир у давнину. Він виходить навіть кращий, смачніший, ніж з-під сучасних пресів”. 

Сир продають туристам, які зупиняються в кемпінгу ферми або приїздять на дегустацію “Карпатським трамвайчиком”, пише Репортер. У магазини сир не віддають – продукт натуральний і зберігається дуже недовго. 

 

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: