fbpx

В Івано-Франківську на площі "Бастіону" зводять "мініатюрне місто" – почали з ратуші

Культура 13:55, 03.07, 2014

В Івано-Франківську презентували проект "Мініатюрне місто". Поки що це лише маленька перша ратуша, яку розмістили посеред фортечної площі в "Бастіоні".

Задум створити мініатюрне місто виник давно. Ще кілька років тому на фортечній площі передбачили місце для такого проекту, виклавши форму історичного центру Івано-Франківська іншою плиткою. Щоб реалізувати ідею, довелось об’їздити не одне європейське місто та подивитися, як там будують мініатюрні міста. На відміну від Західного світу, в Івано-Франківську огляд буде безкоштовним та у середмісті, а не на одній з околиць.

Власник фортечної галереї "Бастіон", меценат Олег Заріцький розповідає, що найскладнішим завданням було добитись універсальності мініатюрного міста:

"Як ви знаєте, площа «Бастіону» – фестивальна. Тому ми подумали, що будувати стаціонарне місто в мініатюрі було би недостатньо розумно. Адже коли потрібно буде провести фестиваль, воно (мініатюрне місто – ред.) займатиме площу і провести захід вже не буде можливості. Тому важливим і складним питанням для нас було досягти універсальності".

У світі мініатюрні міста зазвичай виконані у формі стаціонарних споруд з використанням справжніх будівельних матеріалів – цегли, цементу і т. п. У "Бастіоні" ж потрібна мобільна версія, яка при тому буде стійкою до опадів. Багато часу пішло на пошук експертів та матеріалів для реалізації цієї ідеї.  

Скульптори Дмитро і Тарас Пилипонюки з Богородчанського району вирішили, що їм це під силу. Робота зайняла понад півроку. Наразі "збудували" першу міську ратушу. Для формування проекту залучили істориків та краєзнавців Івана Бондарєва та Зіновія Соколовського.

Тарас Пилипонюк розповів, що в основі технологічного процесу – ручна робота:

"Це складна, але приємна робота. Створювалась ратуша понад 6 місяців. Це ручна робота. Наприклад, гонту, яка колись покривала ратушу, вирізали із картону…

Спочатку ми зробили макет із картону, потім знімали силіконову форму, а вкінці заливали пластик. Це новітній матеріал – він легкий, зручний, витримує атмосферні впливи", – розповідає Тарас Пилипонюк.

Тепер брати планують взятися за створення Палацу Потоцьких, а далі вже відбудовувати й інші мініатюрні об'єкти старого міста. Обіцяють, що наступні будівлі майструватимуть швидше, адже досвід вже є.

Ініціатори планують долучити до подальшого будівництва побільше істориків, краєзнавців, громадськості, а також будівельні компанії та меценатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: