fbpx

Бюджети громад недоотримують 25 млн грн у рік за оренду паїв, – Ольга Галабала

Політика 12:18, 29.06, 2016

За користування понад 30 тисячами га сільськогосподарських паїв підприємці не сплачують орендну плату. В результаті громади недоотримують близько 25 млн грн в місцеві бюджети.

Про це заявила депутат Івано-Франківської обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала під час виїзного засідання сесії.

Галабала повідомила, що команда "ВОЛІ" ще в лютому-березні цього року робила детальний аналіз ситуації з сільськогосподарськими паями. Так вдалось отримати точні дані: в області під сільськогосподарськими паями є 218 тисяч га землі, з них договори оренди оформлено тільки на 100 тисяч, тобто трохи менше третини паїв не оформлені. Середня плата за гектар в області – 729 грн у рік. За понад як 30 тисяч га землі оренду підприємці не сплачують, в результаті громади недоотримують щонайменше 25 млн грн у місцеві бюджети.

"При цьому за оренду паїв мають сплачувати не самі власники паїв, а ті сільськогосподарські підприємства, які орендують ці паї",  пояснила Галабала.

Волівцям вдалось отримати інформацію Держгеокадастру щодо того, які агрофірми не сплачують за оренду паїв. Так, до прикладу, в Богородчанському районі не укладено договорів на оренду 4377 га землі, а у великого агрохолдингу "Оскар" не оформлено близько 2000 га паїв. 

Ольга Галабала зазначила, що часто аграрії висловлюють бажання оформити землю, але Держгеокадастр чинить перешкоди: "дає їм корупційну ренту, вимагає багато документів та бюрократичної роботи тільки для того, щоб вони прийшли і заплатили за кожен гектар землі".

За ініціативи фракції "ВОЛЯ" обласна рада в проекті рішення зобов’язала Держгеокадастр провести роботу для того, щоб легалізувати всі паї, але поставитись до цього з точки зору сервісної.

"Треба прийти до підприємця, допомогти йому, а не вимагати з нього якісь корупційні ренти. Зробити так, щоб паї були оформлені і кошти надходили в місцеві бюджети",  зазначила Галабала.

Очільниця фракції "ВОЛЯ" наголосила, що дані про ті фірми, які відмовляються платити орендну плату, треба подавати до правоохоронних органів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: