fbpx

Бжезінський бачить завершення війни в Донбасі у "фінляндизації" України

Політика 09:37, 30.06, 2015

Захід повинен надати Україні оборонну зброю, вважає американський політолог.

Колишній радник з питань національної безпеки в адміністрації президента США Джиммі Картера політолог Збігнєв Бжезінський заявив, що "фінляндизація" України може стати рішенням військового конфлікту в Донбасі, передає Дзеркало тижня.

"Україна повинна мати право вільно вибирати свою політичну ідентичність і бути більш пов'язаною з Європою. У той же час Росію треба запевнити, що Україну не приймуть в НАТО. Це формула рішення (військового конфлікту – прим. ред.)",  сказав Бжезінський в інтерв'ю виданню Spiegel Online.

У той же час він виступив за надання з боку Заходу озброєння для України. "Було б доцільно надати Україні оборонну зброю для захисту великих міст, наприклад, протитанкові озброєння або міномети, тому що ми повинні були підвищити ціну російського насильства. Захопити місто, населення якого налаштовано на оборону, вимагає надзвичайно великих витрат",  вважає Збігнєв Бжезінський.

За його словами, на цей час США і Росія перебувають у стані "холодної війни", але вона не триватиме довго, оскільки всі процеси в сучасному світі протікають набагато швидше, ніж раніше.

Американський аналітик упевнений, що розміщення військових підрозділів армії США в країнах Балтії зменшують можливість російського вторгнення. "Я не хочу ніякої війни, але я не готовий дати себе залякати твердженням, що ми провокуємо війну симетричної реакцією. Навпаки: якщо ми не будемо реагувати, то це вірний спосіб досягти війни",  говорить Бжезинський.

Крім цього, він вважає, що за умови вторгнення Росії в країни Балтії НАТО обов'язково буде цьому протистояти.

Колишній радник з питань національної безпеки США зазначив, що американський президент Барак Обама фактично передав канцлеру Німеччини Ангелі Меркель головну роль у врегулюванні конфлікту в Україні. "Меркель робить надзвичайно хорошу роботу. А у Обами є інші проблеми, наприклад, на Близькому Сході", – сказав Бжезінський.

Раніше Збігнєв Бжезінський заявляв, що конфлікт в Україні варто вирішити за допомогою угоди, який захистить Київ, але при цьому щось запропонує Володимиру Путіну. Він порадив Білому дому "не ображати Путіна" і не намагатися вирішити конфлікт в односторонньому порядку.

Також Бжезінський переконаний, що побудувати імперію Росії заважають економічні проблеми і внутрішня слабкість. "Росія прагне до побудови імперії, дехто вважає, що це можливо, навіть більше, ніж можливо. Але внутрішня слабкість та економічні проблеми не дозволяють це зробити",  заявив Бжезінський у Брюсселі під час форуму, організованого німецьким Фондом Маршалла.

Проте Росія може розв'язати війну в Молдові, Грузії та Азербайджані, якщо війна в Україні здасться Володимиру Путіну дуже легкою перемогою. А слідом за пострадянськими країнами російська армія може вторгнутися в Балтію і Польщу.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: