fbpx

Прикарпатський "Їздець": Літературна мандрівка з Прохаськом і Карп'юком

Суспільство 22:55, 23.06, 2015

Організована командою путівника "Їздець" літературна екскурсія разом із письменниками Тарасом Прохаськом та Василем Карп'юком пройшла під знаками Івано-Франківська та Коломиї.

Свої враження від проекту "Їздець" – екскурсії з прикарпатськими письменниками Тарасом Прохаськом та Василем Карп'юком по Івано-Франківську й Коломиї – прокоментував у Фейсбук його учасник.  

"На початку Тарас Прохасько повів нас за куліси історії міста та його видатних постатей. Його слова, як та стежка, якою не заблукаєш, так безпомилково пролягла між уявою і реальністю, що я особисто засумнівався щодо свого першого перебування в Івано-Франківську. На всяк випадок я напряму запитав у пана Прохаська, чи водяться дракони у цьому місті. На що він, вдивляючись в небо, не дав ствердної відповіді, але, певне, зацікавився такою можливістю. Бо небо було заховане дощем і дахи будинків ніби плавно й ледь помітно дихали, бо, як пам'ятаємо, know in your heart you are loved…" – упіймали "хвилю" учасник екскурсії та екскурсовод.

Естафету у Тараса Прохаська перейняв Василь Карп'юк. Після обіду у громадському ресторані "Urban Space" учасники проекту рушили затишними книгарнями, сувенірними крамничками, пройшли виставками місцевих майстрів і розглядали прикметні графіті на стінах будинків у середмісті.

"Письменники ніколи не мають вільного часу, тому й працюють здебільшого у кав'ярнях, – Василь Карп'юк привів нас в один із таких "офісів" та поділився кількома секретами "літературної кухні" Івано-Франківщини. Як виявилось, це нас готували до літературного вечора в Будинку Спілки письменників, де до нас долучилися Євген Баран, Степан Процюк та Богдан Ославський. Наша розмова потекла легко й жваво – ми відкривали для себе все більше в сучасному літературному житті. І кожен за бажання читав свої тексти", – описав мандрівник.

Наступного дня екскурсія продовжилася в Коломиї. 

"Прохолодний світлий ранок, а ми вже їдемо в Коломию, де на нас чекає запальна та ерудована Софія Анжелюк із захопливою екскурсією слідами Василя Стефаника, Леопольда фон Захер-Мазоха, Івана Франка, Станіслава Вінценза та Ірини Вільде. Своєрідний дух Коломиї, насичений багатою історією та культурним життям, відчувався нами на кожному кроці і в кожному слові екскурсовода", – поділився емоціями "їздець". 

Насамкінець він висловив вдячність організаторам проекту і його учасникам – письменникам, які додали не тільки до відчуття прикарпатських міст, але й до розуміння української сучасної літератури.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: