fbpx

Через токсичні хвостосховища "Хлорвінілу" протікають річки басейну Дністра, – екологи

Здоров'я 13:59, 07.05, 2015

У ґрунтах та водах біля Калуша, де ВО "Хлорвініл" тримало свої відходи, виявлено перевищення вмісту гексахлорбензолу в 518 разів. Такий висновок 21 квітня цього року дав Інститут екології та токсикології імені Л. Медведя про наявність шкідливих речовин у ґрунтах та водах полігону коло Калуша, де до 2014 року лежали небезпечні відходи. При цьому на вивезення небезпечної речовини та рекультивацію полігону держава надала загалом понад 874 млн грн.

Про це вчора, 6 травня, у Львівському прес-клубі під час прес-конференції на тему "Після "очищення" Калуського полігону перевищення зі смертельно небезпечного гексахлорбензолу сягають у півмільйона разів» повідомила еколог МБО "Екологія-Право-Людина" Алла Войціховська, пише "Dailylviv"

За її словами, гексахлорбензол у Калуші на підприємстві “Хлорвініл” використовувався для виробництва чотирихлористого вуглецю. 

"Оскільки ця речовина була визнана озоноруйнуючою речовиною, в 2000 році було заборонено його виробництво, і відходи, які утворювалися, складували на полігоні у Калуші. На той момент кількість відходів становила майже 11 тисяч тонн. Потім різні комісії називали інші числа – 22-33 тисячі тонн. У 2014 році цей полігон очистили, провели рекультивацію за державні кошти, витратили близько 300 тисяч на рекультивацію та посадження дерев.  Але дерева чомусь не приживалися", – розповідає Алла Войціховська.

Тому активісти благодійної організації виїхали на місце, взяли проби ґрунтів та води. І ось тепер мають висновки експертизи, яка жахає. Водночас, за словами екологічних юристів, ця ситуація абсолютно не турбує ані Івано-Франківську облдержадміністрацію, ані чиновників з профільного міністерства.

Заглиблюючись у ситуацію та вивчаючи, куди пішли мільйони бюджетних гривень, юристи виявили, що тендери на вивезення відходів були абсолютно непрозорими.

"Департамент будівництва, житлового-комунального господарства та містобудування Івано-Франківської обласної держадміністрації провів тендер на закупівлю робіт зі збирання, видалення та утилізації небезпечних доходів. При цьому вони мали оприлюднити певні кваліфікаційні вимоги. Проте таких вимог не було. Це дає підстави вважати, що переможцем тендеру став той суб’єкт, який обирався невідомо на яких підставах", – каже юрисконсульт МБО "Екологія-Право-Людина" Наталія Куць.

Отож, за її словами, у переможці вийшла ізраїльська компанія, яка, за своїм статутом, займається продажем білизни. 
Представник департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Назар Сорока зауважив, що ці небезпечні відходи були в металевих бочках. 

"Вони стояли у воді, під дощами, бочки іржавіли. Усі ці відходи потрапляли в ґрунт та підземні води",  каже він.

За словами  еколога МБО "Екологія-Право-Людина" Катерини Норенко, якщо гексахлорбензол потрапляє до організму людини, то уражає всі органи і системи. 

"У 50 роках двадцятого століття був випадок у Туреччині, коли отруїлися близько 3-4 тисячі осіб. А смертність від цієї хвороби близько 14%",  зауважила еколог.

За її словами, якщо еколог поїхав на полігон і годину відбирав проби ґрунту, то вже можна констатувати отруєння. А що тоді говорити про людей, які постійно живуть там?

Також екологи кажуть, що Калушу зараз загрожує смертельна небезпека. 

"Кожне тіло хвостосховища, його борти є частково зруйновані. Там йде просочення рідини, всіх речовин. Крім того, коли вони будувалися, було порушення норм будівництва. Річки були захоплені і спрямовані через ці хвостосховища. Через ці хвостосховища проходять річки Кропивниця та Сівка. Ці річки входять до басейну річки Дністер",  зауважила  директор лабораторії Державної екологічної інспекції у Львівській області Тетяна Боднарчук.

За її словами, якщо розірве тіло дамби, то всі речовини та важкі метали просто накриють Калуш і його більше не буде. 

"Зважаючи на всі ці факти, громадські активісти звернулися до Кабміну та Ради Нацбезпеки України щодо повторного оголошення цієї зони зоною екологічного лиха",  каже юрисконсульт МБО "Екологія-Право-Людина" Софія Шутяк.

 

Довідка:

Відходи гексахлорбензолу в Калуші утворилися внаслідок хімічного виробництва.
Гексахлорбензол, відповідно до Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі, яка ратифікована Україною у 2007 році, заборонений до використання у всьому світі, входить до дванадцяти найтоксичніших сполук, стійкий до розкладання, характеризується біоакумуляцією  і є об'єктом  транскордонного перенесення повітрям, водою й мігруючими видами птахів.
Гексахлорбензол також осідає на великій відстані від джерела викиду, нагромаджуючись в екосистемах суходолу та водних екосистемах, а, потрапляючи в організм людей, уражує печінку, центральну нервову і серцево-судинну системи. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: