fbpx

Чотирьох коломийських священиків УПЦ МП прийняли до новоутвореної соборної ПЦУ

Суспільство 17:05, 29.01, 2019

Священики Миколаєво-Успенського собору в Коломиї УПЦ МП, які виявили намір перейти до ПЦУ, прийняті до канонічної української православної церкви.

Нагадаємо, парафіяни Миколаєво-Успенського собору УПЦ МП в Коломиї висловили бажання перейти під юрисдикцію ПЦУ разом із настоятелем Миколою Сметанюком та священиками протоієреями Андрієм Гринюком, Іваном Іроденком та Валерієм Книшем.

КУРС писав, що за це УПЦ МП назвав отців "розкольниками" і покарав – наклав на них заброну священнослужіння. 

Тільки один священик Василь Костишин залишився вірним Московському патріархату й перейшов правити в церкву, що розташована на об’їзній трасі, – останнього форпосту російського православія в Коломиї, пише Дзеркало медіа. 

Всі чотири священики написали власні звернення, адресовані митрополитові Олександрові Драбинку, колишньому ієрарху УПЦ МП, який перейшов до ПЦУ, з просьбою прийняти їх до новоутвореної соборної української православної церкви, на що отримали позитивну відповідь. 

Настоятель коломийського собору Микола Сметанюк відмовився спілкуватися з представниками преси на гарячу тему. Поступливішим виявився інший священик цього храму, який просив не називати його прізвища. Ось його міркування:

"Канонічність української православної церкви затверджена ще за часів князювання Володимира. Потім вона (канонічність) перейшла до Московського патріархату. Нині канонічність українського православ’я відновлена вселенським патріархом Варфоломієм.

Ми повертаємося до своїх витоків. Неправильно казати, що ми кудись там переходимо, – ми повертаємося. В розкол тепер пішов київський митрополит Онуфрій і ті священнослужителі, які його підтримують.

Вони ще мають право вибору: або залишатися в канонічній юрисдикції Московського патріархату, або повернутися до матірної української церкви, яку нарешті визнав вселенський патріарх, або ж піти в розкол, як пішла в розкол церква на коломийській об’їзній дорозі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: