fbpx

Чудотворна Крилоська Богородиця стане доступною для всіх віруючих

Суспільство 08:22, 16.06, 2014

У неділю, 15 червня, у церкві Успіння Пресвятої Богородиці в селі Крилос Галицького району виставили для загального вшанування чудотворну ікону Богоматері.

На урочисту Літургію з цього приводу в храм приїздять прочани з усієї Івано-Франківської області. Цьогоріч Служба Божа завершилася причастям і водосвяттям. Після чого віряни вишикувалися до чудотворного образу для символічного цілування. «Уважається, що Крилоська Пресвята Богородиця є покровителькою всього Галицького краю, – розповів Олег Мельничук, парафіянин храму, науковий співробітник національного заповідника «Давній Галич». – До неї звертаються з проханнями про мир і спокій в родинах, вірять, що Матір Божа допоможе не тільки поправити здоров’я, а й принесе умиротворення в сім’ю і в душу. Зазвичай чудотворний образ знаходиться у завівтарній частині храму. Раз на рік ікону виносять, щоби люди могли підійти до неї зі своїми проханнями і потребами».

Незабаром чудотворна ікона Крилоської Пресвятої Богородиці стане доступною без обмежень всім віруючим. З нагоди Прощі до святині, що призначена на 3 серпня, образ установлять просто в церкві. Оскільки храм Успіння Пресвятої Богородиці в Крилосі є пам’яткою архітектури національного значення (16 ст.), то як саме виглядатиме постамент із образом, має затвердити державний охоронний орган і спеціальна сакральна комісія Івано-Франківської архієпархії УГКЦ. «У випадку ремонту чи будь-якої іншої зміни зовнішнього та внутрішнього вигляду в храмах, які є пам'ятками, парохи повинні замовити проект, погодити його із відділом охорони пам'яток управління культури облдержадміністрації і подати на затвердження нашій комісії. Ми даємо остаточне погодження, чи відповідають такі зміни й втручання церковному канону, або повертаємо проект на доопрацювання. На чолі комісії стоїть Митрополит, він, власне, і дає остаточне погодження, керуючись висновками експертів. В цьому випадку планувалося ліворуч перед іконостасом установити мармуровий п’єдестал для чудотворного образу Крилоської Богородиці. А саму ікону взяти під скло», – повідомив голова сакральної комісії Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ отець Євген Андрусів.

 

Довідка Патріаршого Паломницького Центру УГКЦ:

Ікону Пресвятої Богородиці привезли в Галич із Константинополя, столиці Візантії, в середині XІІ ст. як подарунок князю. Коли в Галичі у 1157 році освятили величний білокам’яний храм – Успенський собор, – то Ярослав Осмомисл подарував образ Пресвятої Богородиці для цього храму. Через кілька років начебто почалися оздоровлення та інші чуда.

Пізніше, під час навали татарів на Галицько-Волинську Русь, Успенську церкву було пограбовано і спалено. Однак через деякий час Галицьку чудотворну ікону Пресвятої Богородиці, як свідчить один із народних переказів, знайшли неушкодженою у лісі коло Крилоса, поблизу села Сокіл. Коли в селі Сокіл 1435 року заснували василіянську Святовоздвиженську обитель, то його мешканці передали цю ікону в монастирський храм, де вона продовжувала славитися чудами. У 1707 році єпископ Йосиф Шумлянський своєю Грамотою на підставі подання Духовної комісії, яка опитала очевидців чудотворних зцілень, зізнання яких були підтверджені під присягою, офіційно проголосив цю ікону Пресвятої Богородиці чудотворною. І повернув її до Крилоського Святоуспенського монастиря з метою його посилення. Вона тут спочатку перебувала в монастирській капличці Св. Василія Великого. Після відбудови церкви Успіння Пресвятої Богородиці – в храмі.

В 1773 році для Крилоської ікони Пресвятої Богородиці виготовили срібний оклад. Для її почитання до Крилоса приїжджали галицькі митрополити Сильвестр Сембратович та Андрей Шептицький. Під час Першої світової війни Успенська церква знову зазнала значних руйнувань, проте чудотворна ікона, як і раніше, залишилася неушкодженою. Після війни церкву реставрували, чудотворну ікону помістили у вівтарі. Прощі до Крилоської чудотворної ікони відбувалися до 1960 року. Тоді Успенську церкву закрили, і вона стала експозиційною частиною Музею історії княжого Галича, філією Івано-Франківського краєзнавчого музею. В той час чудотворна ікона разом з іншими церковними речами знаходилася на хорах церкви. Коли 1989 році Успенську церкву передали громаді, мешканці Крилоса знайшли ікону і повернули її в храм.

Щоправда, чудотворний образ не раз переписували, але це не заважало святині творити чуда. В 2006 році колектив дослідників Українського регіонального науково-реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація» відреставрував образ. І 28 серпня того ж року глава УГКЦ блаженніший патріарх Києво-Галицький Любомир Гузар на свято Успіння коронував Крилоську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: