fbpx

"Даноша" не змогла домовитись з громадами Делієвого, Ланів і Водників

Суспільство 14:04, 27.11, 2014

Мешканці сіл Делієве, Лани та Водники Галицького району вирішили призупинити процес переговорів з компанією "Даноша", оскільки та відмовилась надати громаді документи, що підтверджують законність будівництва свинокомплексів на території їх сіл.

Про це повідомили юристи партії "ВОЛЯ", які надають консультації громадам в процесі переговорів.

Мешканці сіл скаржаться на порушення компанією "Даноша" екологічних стандартів при веденні підприємницької діяльності. Крім того, громади нарікають на неправомірне використання їхньої землі, зниження родючості ґрунтів, забруднення повітря та неприємний запах, який поширюється з ферм. На їхню думку, усе це є порушенням прав на безпечне довкілля та здорове існування.

Громада звернулась до Світового банку, щоб вплинути на діяльність компанії, яка взяла кредит у Міжнародної фінансової корпорації. Всесвітній банк ініціював переговори між мешканцями сіл та компанією "Даноша", для того, щоб врегулювати ситуацію мирно.

Активну участь у процесі перемовин також бере член Ради партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала. Під час пікету компанії "Даноша", який провела громада спільно з активістами "ВОЛІ", Галабала зазначила, що вони не виступають проти інвестора, а відстоюють необхідність дотримання законодавства та екологічних стандартів.

"Ми перебуваємо в процесі перемовин. Не завершивши перемовини, "Даноша" відкриває новий свинокомплекс. Громада і ми переконані, що екологічні умови не дотримані. Наступне питання – це погодження і законність будівництва цього свинокомплексу. Також потрібно зробити ремонт місцевих доріг, якими їздить великогабаритний транспорт до підприємства. Ми не проти інвестора "Даноші", ми не проти створення нових робочих місць. Ми за те, щоб були дотримані усі екологічні умови і стандарти. Якщо громаді завдається шкода, то вона має бути компенсована", – заявила Ольга Галабала.

На попередніх переговорах громада запропонувала представникам компанії "Даноша" провести незалежну експертизу, якою визначити розмір шкоди та екологічних збитків, а також чи завдані вони внаслідок діяльності "Даноші". Для цього громада просила надати для ознайомлення документи, які підтверджують законність будівництва та використання природних ресурсів. У випадку, якщо б проведена експертиза встановила, що шкода є і вона завдана саме "Даношею", сторони могли погодити розмір компенсації.

На чергових переговорах, які відбулись 25 листопада, "Даноша" відмовилася надати громаді документи, які підтверджують законність будівництва, натомість запропонувала надати відповіді про результати проведених державними органами перевірок їх діяльності. Крім того, представник компанії повідомив, що документи про законність будівництва також містяться в органах державної влади і громада може їх отримати там. 

Внаслідок цього представники громади прийняли рішення призупинити процес переговорів для отримання всіх необхідних документів від державних органів. Крім того, відповідно до процедури переговорів, у випадку, якщо сторони добровільно не врегулювали наявні проблеми, компанію може чекати аудит Світовим банком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: