fbpx

Де мій дім: у "Ваґабундо" презентували філософські мініатюри

Культура 20:49, 10.04, 2019

Сьогодні у виставковій залі "Підземнорго Переходу Ваґабундо" виставку живопису представив львівський художник малих форм Тарас Кеб.

Виставка "Де мій дім?"  одна з серій живопису Тараса Кеба, художника, який працює у малих формах. 

"Дім для мене завжди був уособленням безпеки. Мій дім  моя фортеця, або як ми в дитинстві говорили: "Чік-чік, я в домику". А от вислів: "Моя хата скраю",  це ні, не моє, це мене не стосується",  сміється автор.

Тарас Кеб каже, що зображуваний ним дім  це фактично внутрішній світ. І це багатолике зображення дому як внутрішнього світу представлене 60 мініатюрами на виставці в Івано-Франківську.

"Це один дім, той самий дім, але він щоразу різний, бо ми можемо свій внутрішній світ щоразу створювати й перетворювати. Люблю творити такий світ  насичувати його казками, міфологією, емоціями, кольорами. Люблю ефект творення і насолоджуюся ефектом творця",  відкривається художник. 

Він підкреслює, що знаки і символи всіх представлених робіт зображують одне складне і глибоке поняття безпеки. Бо дім у прямому сенсі уособлює поняття безпеки, а дім у сенсі переносному, як власний внутрішній світ, поняття безпеки поглиблює і розвиває.

"Спостерігаючи за зміною знаків, можна зловити себе на тому, що ти справді відчуваєш захист і затишок",  каже автор.

Тарас додає, що це відчуття, яке він намагався передати у своїх картинах, виявилося особливим чином підсилене у "Ваґабундо"  камерним простром, фактурним тлом близьких до домашіх побілених стін, у затишній "білій" виставковій залі.

Художник у реальному житті не прив’язується до конкретного місця. "Мій дім  в голові, мій мікросвіт, мій вічний пошук безпеки, такої, як була у дитинстві",  додає він. 

Серія "Де мій дім?" створена автором упродовж минулого року. Тема не закрита  створення світів має бути продовжене.

У "Ваґабундо" його продовжать глядачі  кожен зможе як відшукати "свій" дім, так і створити свій власний інакший, компонуючи зображені. 

"Я люблю працювати саме з малими формами,  зазначає художник.  Вони комфортні для сприйняття, ними можна оперувати у створенні більших форм, тоді вони можуть ставати їх частиною. Це своєрідні пазли, той "дім", який завжди можна взяти кудись зі собою. Цього разу я привіз його до Франківська, щоби поділитися  безпекою, затишком, світом. Весь свій світ привіз у одному наплічнику",  знову сміється художник. 

Побачити виставку у "ПП Ваґабундо" можна буде впродовж двох тижнів. 

Довідково: Тарас Кеб, закінчив ЛНУ ім. Івана Франка, Колегіум польських і українських університетів в Любліні, Українську Акедемію дизайну. Працює в живописі, графіці, декоративно-прикладному мистецтві. Близька стилістика – примітивізм, арт-брут, наївне мистецтво. Основною тематикою робіт є міф та міфологія, внутрішній світ людини та емоції, процеси творення, стосунки людини та соціуму та інші.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: