fbpx

Депутати прийняли перший в історії України закон про електронну комерцію

Економіка 23:07, 04.09, 2015

Депутати прийняли в другому читанні перший в історії України закон №0957, який регулює онлайн-комерцію, у тому числі – інтернет-торгівлю і використання електронних грошей.

"За" висловилося 235 народних депутатів. Цей закон брав у першому читанні парламент попереднього скликання в минулому році, після позачергових виборів до парламенту закон знову внесли на розгляд депутатів. Тепер же справа – тільки за підписом президента, пише finance.ua.

Це – законопроект, ініціатором якого стала народний депутат Ольга Белькова, яка раніше була керуючим партнером EastLabs.

Основна мета законопроекту – визнати електронні угоди нарівні з письмовими документами. Іншими словами, така угода буде дорівнює за правовими наслідками всім іншим способам укладання угоди. Коли електронна угода (коли покупець бачить публічну оферту на сайті магазину, замовляє і оплачує товар) визнана в окремому законі, онлайн-торгівлі буде простіше спілкуватися з органами влади (наприклад, з податковою, вести справи в судах).

Текст законопроекту дає визначення таких явищ, як "електронна угода" ("дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав, пов’язана з використанням ІКТ-систем"), "електронне повідомлення", "інтернет-магазин" (спосіб для реалізації товару шляхом електронної угоди) і так далі.

У ст.11 розділу III законопроекту є положення про те, що покупець повинен отримати підтвердження електронної угоди у вигляді електронного документа, квитанції, товарного або касового чека, талона або іншого документа. У чеку повинна міститися така інформація, як: ім’я продавця, його адреса і порядок прийняття претензій щодо товару, гарантійні зобов’язання.

Закон також приписує укладати всі угоди в онлайні з використанням "одноразового ідентифікатора" – цифро-літерного коду, який надсилається покупцеві на пошту або мобільний і використовується для верифікації угоди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: