fbpx

Депутати Сейму прагнуть визнати ОУН-УПА винними у геноциді поляків

Політика 20:56, 11.06, 2016

Польська Селянська партія пропонує встановити 11 липня День пам’яті жертв геноциду, здійсненого ОУН-УПА на східних кресах ІІ Речі Посполитої.

Як повідомляє Польське радіо, партія зареєструвала свій законопроект, який вже став третім подібним проектом, що зареєстровані у польському парламенті, пише Європейська правда.

У проекті польської Селянської партії наголошується, що "організований і масовий вимір Волинського злочину має характер етнічної чистки і геноциду", а в 1942–1945 роках на території Волині і Східної Галичини "жертвами злочину стали 100 тисяч невинних польок і поляків, включно з дітьми".

"11 липня 2016 року виповнюється 73-тя річниця апогею хвилі злочину, який на східних кресах здійснили: Організація українських націоналістів і підрозділи Української повстанської армії", – відзначено у проекті резолюції.

Автори проекту наголошують також на тому, що останніми роками у Західній Україні помітне зростання популярності Степана Бандери та УПА. І що при повному мовчанні Києва і Варшави в містах постають пам’ятники Бандері, його ім’ям називають площі і вулиці, проходять марші його пам’яті. І, разом з тим, – за невеликими винятками – в Україні блокуються намагання увічнити жертви терору УПА, – наголошується у постанові.

Видання нагадує, що у Сеймі на разі знаходяться ще два проекти щодо 11 липня. Раніше їх зареєстрували депутати від партії Kukiz’15 та партії "Право і справедливість".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: