fbpx

Дерев’янко назвав імітацією реформу парламенту. І запропонував свій варіант

Політика 11:38, 06.04, 2018

Ухвалені в першому читанні законопроекти № 7550 і 6256, які передбачають реформу парламенту, є імітацією та окозамилюванням. Натомість РУХ НОВИХ СИЛ зареєстрував законопроекти, які пропонують дійсно привести роботу парламенту до вимог Конституції України.

Про це заявив один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев’янко на брифінгу в парламенті у четвер.

За його словами, ухвалені законопроекти є імітацією.

"Ці законопроекти – ніщо інше, як імітація чи окозамилювання, а не справжня реформа. Вони нічого докорінно не вирішують. Також вони передбачають реформу з наступного, 9-го скликання парламенту", – заявив нардеп.

Він нагадав, що спікер Андрій Парубій з 2016 року закликає провести реформу парламенту.

"Дивно виглядає ситуація, що в парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, діяльність ключового органу – парламенту – не врегульована і не відповідає Конституції", – заявив політик.

За його словами, сьогодні в Адміністрації Президента і в самого Президента немає бажання мати дієздатний, незалежний парламент. "А досить вигідно, коли парламент використовується як певна філія для того, щоб абсолютизувати президентську владу", – обурився нардеп.

Дерев’янко нагадав, що ще 30 травня 2016 року зареєстрував законопроект щодо внесення змін до регламенту Верховної Ради (№ 4696-1), який мав би врегулювати діяльність парламенту, і найголовніше – врегулювати питання стримування і противаг.

Він додав, що ключовим питанням має стати законодавче унормування створення та діяльності парламентської коаліції. В регламенті має бути чітко зафіксований порядок її створення чи розпуску і встановлений порядок оприлюднення інформації про кількості членів коаліції. Бо нині складається парадоксальна ситуація, де-факто коаліції в парламенті не існує, а в той же час в Голови ВР ми не можемо отримати конкретні прізвища та точну кількість народних депутатів, які до неї входять.

"Мій законопроект врегульовував діяльність коаліцій, а також те, щоб не дискримінувались права позафракційних народних депутатів, які сьогодні не можуть паритетно відстоювати права своїх виборців", – підкреслив один з лідерів РНС.

Також він зазначив, що парламент має нагальну "хворобу" – кнопкодавство.

Дерев’янко підкреслив, що РУХ НОВИХ СИЛ кілька разів наполягав на тому, щоб це питання також було врегульовано, однак жодної відповідальності в разі, якщо це порушується, немає.

Він повідомив, що зареєстрував окремий законопроект (№6203) щодо кримінальної відповідальності народних депутатів України за відсутність на більшості засідань Верховної Ради, який передбачає позбавлення волі від 5 до 7 років для депутатів, які кнопкодавлять, тобто фактично підробляють волевиявлення.

Також, за словами Дерев’янка, РУХ НОВИХ СИЛ пропонує посилити політичну відповідальність колишніх членів уряду, які були відправлені у відставку за незадовільну роботу.

Зокрема, Дерев’янко пропонує визначити, що у разі, якщо Президент не підписав закон, прийнятий Верховною Радою, протягом 15 днів після отримання ним закону та офіційно не оприлюднив його або не повернув закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду, спікер невідкладно офіційно оприлюднює такий закон і опубліковує за своїм підписом.

За словами нардепа, неприпустимо, коли БПП і НФ вирішують, які законопроекти мають бути включені до порядку денного, а які – ні.

"Конкретний приклад – мій законопроект 7248 "Про президента та порядок припинення його повноважень", або імпічмент, який було зареєстровано понад 5 місяців тому і до цього часу не включений в порядок денний", – нагадав парламентар.

"Ми вимагаємо робити справжню реформу парламенту, щоб вона стосувалась не наступного парламенту, а чинного. Потрібно реформувати парламент зараз, приводити його у відповідність до Конституції зараз, щоб парламент був єдиним демократичним майданчиком в країні", – звернувся Дерев’янко до народних депутатів.

Нагадаємо, 5 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроекти № 7550 і 6256, які передбачають реформу парламенту, починаючи з наступного, 9-го, скликання.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: