fbpx

Дерев'янко пояснив, чому голосував проти законопроекту про бюджет на 2018 рік. ВІДЕО

Політика 18:06, 15.11, 2017

Ухвалений напередодні Верховною Радою проект Постанови про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік №7000-П спрямований проти місцевого самоврядування, адже кошти, які надходять об'єднаним територіальним громадам, будуть йти не напряму, а через обласні бюджети.

Про це заявив один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко в ефірі телеканалу ZIK.
"Я голосував проти, тому що цей бюджет є бюджетом централізації, а не децентралізації, незважаючи на те, що прем'єр про це сказав. Я спираюся на цифри і на ті факти, які закладені в бюджеті",  заявив депутат.
Він нагадав, що коли в Україні відбувався перехід до ОТГ, всі кошти по освітній та медичній субвенціях мали йти з Держбюджету напряму до бюджетів громад.
"В цьому бюджеті ми бачимо, що ці кошти спрямовуються не напряму, а через обласні державні адміністрації, через обласні бюджети. Це стандартна практика, коли є бажання контролювати чужі гроші",  обурився Дерев'янко.
Він додав, що на фоні змін до закону про місцеве самоврядування, коли Президент тепер самостійно призначає голів ОДА та РДА і вони є партійними, це виглядає як вибудовування фінансової залежності, фінансової вертикалі.
"Виходить, що ми 3 роки боремось, щоб місцеве самоврядування було фінансово забезпечене, а зараз ставимо їх в повну залежність",  підкреслив депутат.
Юрій Дерев'янко висловився також проти того, що запропонованим бюджетом на 4,5 мільярди гривень зменшуються видатки на медицину. 
"Була ухвалена медична реформа, уряд обіцяв суттєво підняти зарплати медикам, але коли є таке суттєве скорочення видатків в порівнянні з минулим роком, коли не піднімались зарплати, це означає дві речі: або радикально буде скорочена кількість медиків, або це виглядає як певний обман",  вважає один з лідерів РНС.
Він також обурився тим, що фінансування ВНЗ I-II ступенів акредитації повністю перекладається на місцеві бюджети, а не на обласні бюджети, які мають більше коштів. 
"Коледжі, технікуми, які знаходяться в обласних центрах, мають утримуватись за рахунок місцевого бюджету. І це величезна проблема і тиск на місцеві бюджети",  вважає Дерев'янко.
Нагадаємо, 1 листопада Верховна Рада підтримала "Проект Закону про Державний бюджет України на 2018 рік" №7000-П. За його ухвалення проголосували 260 народних депутатів.
Ухвалений документ передбачає доручення Кабміну підготувати проект закону про державний бюджет на 2018 рік до другого читання з урахуванням висновків і пропозицій народних депутатів. Уряд повинен подати на розгляд Верховної Ради проект бюджету з врахованими пропозиціями у двотижневий строк.

На правах реклами
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: