fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Дерев’янко вимагає від ГПУ розслідувати факти, які свідчать про корупцію при закупівлі засобів зв’язку для армії. ВІДЕО

Дерев’янко вимагає від ГПУ розслідувати факти, які свідчать про корупцію при закупівлі засобів зв’язку для армії. ВІДЕО

Політика 21:51, 18.04, 2018

Генеральна прокуратура повинна негайно розслідувати факти, які свідчать про корупцію під час закупівлі засобів зв’язку для армії, зокрема інформацію про те, що обладнання зв’язку не вміщається в танки.

Про це заявив один з лідерів партії РУХ НОВИХ СИЛ, народний депутат Юрій Дерев’янко на брифінгу у Верховній Раді. 

Він зауважив, що нещодавно до головного редактора видання "Новое время" Віталія Сича прийшли адвокати голови комітету з питань нацбезпеки і оборони Сергія Пашинського з погрозами і тиском. Вони вимагали дати величезну статтю-спростування матеріалу про корупцію в Міноборони та навіть принесли чорно-біле фото Пашинського для публікації на обкладинці.

"РУХ НОВИХ СИЛ заявляє: будь-який тиск на журналістів є неприпустимим, особливо через 4 роки після Революції Гідності. Навіть злочинна влада Януковича не дозволяла собі в такий спосіб тиснути на журналістів", – підкреслив Дерев’янко. 

Він додав, що видання опублікувало інформацію про те, що засоби зв’язку, які придбали, неможливо встановити в танки, для яких їх купували. 

Дерев’янко нагадав, що боротьба за це величезне замовлення, яке обраховується у кілька сотень мільйонів доларів в рік, велась між турецькою компанією Aselsan та ізраїльською компанією Elbit. 

"Минулого року я був делегований від комітету із запобігання і протидії корупції і ми їздили дивитись, як відбуваються ці всі процедури і випробування", – нагадав Дерев’янко.

Він повідомив, що у компанії Elbit можна було придбати обладнання світового рівня, яке мають на озброєнні понад 10 країн НАТО.

"Але турецька компанія Aselsan виграла начебто цей конкурс. Експерти говорять, що мінімум 40% різниці у вартості між турецькими виробником і ізраїльським. В результаті ми отримали контракт, який містить такі самі ціни і вищі, як у світових виробників, а постачальником стала Туреччина",  обурився Дерев’янко. 

Він нагадав, що спрямовував до Президента і до Генпрокуратури величезну кількість звернень ще минулого року, висвітлюючи ці факти можливого порушення законодавства стосовно осіб, які лобіювали свої інтереси. 

"Мене особисто начальник Військзв’язку Володимир Рапко попереджав і говорив, щоб я не ліз в цю справу, тому що дуже важливі люди за цим стоять, а саме безпосередньо Пашинський, Турчинов і син Пашинського, який є керівником департаменту одного зі спеціалізованих державних підприємств, яке займається закупівлею техніки",  зауважив політик. 

Він повідомив, що від ГПУ він отримав відповідь, що порушена кримінальна справа за цими фактами. "І розслідування здійснюється Національною поліцією, тобто МВС, яке також очолює соратник тих людей від НФ, які мають конфлікт інтересів",  констатував Дерев’янко. 

"Враховуючи всі ці факти, враховуючи інформацію, яку ми отримали з журналістських розслідувань, я вимагаю від Генеральної прокурати провести ретельне розслідування всіх фактів, які були проігноровані, і не тільки по моїх зверненнях, а які викладені у розслідуваннях видання "Новое время", зокрема факти неможливості застосування засобів зв'язку у вітчизняних танках, а також провести порівняння усіх цін",  звернувся Дерев’янко до ГПУ.

Він навів інформацію, що для того, щоб важко було порівнювати цінові параметри в контракті з турецькою компанією, з’явилась не ціна за обладнання як одиницю, а за облаштування певної бойової техніки.

"Це зроблено абсолютно свідомо для того, щоб ускладнити можливість порівняння цін",  додав депутат.

Нагадаємо, 5 квітня у виданні "Новое время" вийшла стаття "Служили два товарища", в якій розповідається про корупцію під час закупівель Міноборони. Зокрема, йдеться про те, що обладнання зв’язку не вміщається в танки, для яких його закупили. 

Юрій Дерев'янко раніше звернувся до Президента, СБУ, НАБУ, Міноборони, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Генпрокуратури з вимогою розслідувати, ким була затверджена методика випробувань засобів зв'язку для армії та чи були проведені повноцінні випробування на стійкість до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). 

ГПУ порушила кримінальну справу за зверненням Дерев'янка щодо корупції при закупівлі засобів зв'язку для армії.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: