fbpx

Дерев'янко запропонував легалізувати криптовалюти та звільнити галузь від оподаткування до 2029 року

Політика 10:29, 01.10, 2018

Один з лідерів РНС, кандидат в Президенти України народний депутат Юрій Дерев’янко зареєстрував законопроект, який звільняє учасників ринку криптовалют від оподаткування до 31 грудня 2029 року та визначає криптовалюту як нематеріальний цифровий актив, що визначає одиниці цінності, безпосереднє право власності на які фіксується згідно із записами в розподіленому реєстрі транзакцій (блокчейні).

Відповідний законопроект №9083-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні" зареєстрований у Верховній Раді 27 вересня, повідомила прес-служба нардепа. 

""Я вважаю, що потрібно запровадити мораторій на найближчі 10 років на оподаткування цієї сфери. Ми маємо впорядкувати і легалізувати цей величезний сегмент, який буде локомотивом нової економіки. Ці люди  це той креативний клас, який сьогодні знаходиться у внутрішній еміграції. Ми повинні створити умови для розвитку і вивести їх з цієї еміграції",  заявив Дерев’янко. 

Проект закону вводить в обіг з метою оподаткування такі поняття як віртуальні активи, токен, криптовалюта, емітент віртуального активу, майнінг, операції з віртуальними активами тощо. 

Зокрема, законопроект пропонує визначити блокчейн як технологію досягнення консенсусу відносно стану розподіленої бази даних у визначений момент часу в умовах взаємної недовіри сторін або сам розподілений реєстр транзакцій (дій) в системі, а також що "віртуальні активи – токени, а також криптовалюта". 

Також пропонується визначити майнінг як діяльність з обробки даних, спрямовану на забезпечення функціонування розподіленого реєстру транзакцій (блокчейну) з метою отримання винагороди у вигляді одиниць віртуальних активів. 

Проектом передбачено на період до 31 грудня 2029 року включно з метою стимулювання розвитку ринку віртуальних активів в Україні тимчасово встановити, що дохід фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб, отриманий ними від операцій з віртуальними активами, звільняється від сплати будь-яких податків. 

Також звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та реалізації на митній території України обладнання, що призначене виключно для майнінгу.

"Це створить умови для безпечного, прозорого і стрімкого розвитку галузі з можливостями розширення ринку та залучення інвестицій",  переконаний Юрій Дерев'янко. 

Законопроект Юрія Дерев'янка є альтернативним до законопроекту депутата від БПП Олексія Мушака № 9083 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні", який було зареєстровано 14 вересня 2018 року.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: