fbpx

Держлісагентство призупинило вирубки в карпатських пралісах

Суспільство 12:49, 17.01, 2018

Таке рішення на прохання Всесвітнього фонду природи WWF прийняло Державне агентство лісових ресурсів України 9 січня.

Лист Держлісагентства зобов’язує Закарпатське, Івано-Франківське та Чернівецьке обласні управління лісового і мисливського господарства припинити видачу лісорубних квитків на проведення будь-яких лісогосподарських заходів на лісових ділянках, які ідентифіковані WWF як праліси і квазі-праліси.

Загальна площа таких ділянок карпатських пралісів у лісгоспах, підпорядкованих ДАЛР, сягає понад 26 тис. га, а разом зі старовіковими лісами (квазі-пралісами)  понад  59 тис. га. Мораторій на вирубку цих ділянок згідно з рішенням діятиме до тих пір, доки питання про їхній статус не буде офіційно вирішено, пише WWF.Global.

Праліси, з точки зору біорізноманіття, є найціннішими ділянками лісу, оскільки існують і розвиваються лише під впливом природи і практично не зазнали втручання людини. Вони мають високу життєздатність, стійкі проти несприятливих впливів, забезпечують надзвичайно важливі екосистемні послуги, котрі не у змозі повноцінно надати господарські ліси. Разом із тим, вже виявлені ділянки пралісів і старовікових лісів попадають під рубки і зараз, оскільки багато з них поки що не мають належного охоронного статусу. Так, за даними аналізу доступних супутникових знімків, більш як 600 га вже втрачено з 2012 р.

Закон № 2063-19 про збереження пралісів, нещодавно підписаний Президентом України, надає нові можливості у сфері охорони унікальних лісових ділянок в Україні. WWF в Україні разом з Інститутом екології Карпат НАН України, Науково-дослідним інститутом гірського лісництва та іншими організаціями розробили методику ідентифікації пралісів і старовікових лісів. Вона зараз перебуває на фінальній стадії затвердження Мінприроди і цілком базується на критеріях, прийнятих в рамках Карпатської конвенції, а її ефективність експерти WWF та інших організацій випробували на практиці. Використовуючи цю методику, за підтримки компанії IKEA та Фонду Міхаеля Суккова станом на 1 липня 2017 року в Українських Карпатах вже виявлено майже 63 тис. га старовікових лісів, зокрема майже 31 тис. га пралісів. Розташування виявлених ділянок та їхні характеристики представлено на сайті.

"Зберегти карпатські праліси є пріоритетом для нашої організації незалежно від того, на якій території вони розташовані, адже після вирубки їх неможливо відновити,  зазначає Роман Волосянчук, координатор лісових проектів WWF.  Карпати  практично єдиний регіон у Європі, де збереглися залишки справжніх непорушених центральноєвропейських лісів. Підтримка Держлісагентства є критично важливою для збереження цих унікальних ділянок, і мораторій – це значний крок у цьому напрямку". 

1

"Лист Держлісагентства обласним управлінням має рекомендаційний характер. Однак його виконання ми будемо контролювати, – переконує Володимир Бондар, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Відтепер, якщо лісгосп плануватиме проведення лісогосподарських заходів на якійсь із ділянок, визначених у переліку, він має надати вагомі аргументи. В іншому разі дозвіл на проведення рубок наданий не буде. Думаю, що контролювати цей процес Держлісагентству та його територіальним органам допоможуть і фахівці Всесвітнього фонду природи та небайдужа громадськість". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: