fbpx

Держлісагенція не дозволяє "Дому Сірка" побудувати притулок на Прикарпатті

Суспільство 12:15, 23.08, 2016

Волонтери БО "Дім Сірка" багато років виборювали земельну ділянку неподалік Івано-Франківська, щоб збудувати на ній притулок для тварин. Нарешті місцева влада пішла назустріч волонтерам, проте Держлісагенція України знайшла причини не дозволити їм побудувати притулок.

ДП "Івано-Франківське лісове господарство" погодило надати БО "Дім Сірка" у довгострокове тимчасове користування без вилучення у постійного користувача терміном на 20 років лісову ділянку загальною площею 0,4 га поблизу полігону у Рибному. На цій ділянці волонтерам дозволили зводити МАФи, але заборонили зводити капітальні споруди.

1

Волонтери написали бізнес-проект використання цієї ділянки "Відповідальність з дитинства", який передбачає освітницько-виховні заходи для дітей.

"Наша мета була – освітницька діяльність. Ми написали під це бізнес-план "Відповідальність з дитинства",  розповіла голова БО "Дім Сірка" Наталія Когут. – Ми чітко розписали, що там має бути. Будуть екскурсії, під час яких ми вчитимемо дітей, що треба поважати й природу, рослини, а не лише безпритульних тварин".

Проте днями БО "Дім Сірка" отримала лист від Державного агентства лісових ресурсів України, у якому йдеться про те, що, ознайомившись із бізнес-проектом і посилаючись на пункти 4.5 та 4.6 Правил використання корисних властивостей лісів, підстав для виділення земельної ділянки немає.

2

"Це питання вирішується, мабуть, не тут на місці, а в Києві. Я розумію, що хтось або хотів дуже багато грошей, або Київ, мабуть, не розуміє, що це для нас нагальне питання і немає куди дівати тварин безпритульних",  додала Наталія Когут.

Директор КП "Полігон" Олег Мороз зазначає, що ділянка поряд з полігоном у Рибному знаходиться далеко від населених пунктів (найближчий знаходиться за 5 км) і там взагалі немає дерев. Тобто будівництво притулку на ній ніяким чином не може спричинити вирубку лісу. А в одному із пунктів законодавчого акту, на який посилається Держлісагенція, вказано, що дозволяється використання лісових ділянок для освітницько-виховних цілей, що власне відповідає запропонованому бізнес-плану волонтерів, а не суперечить йому.

"Складається враження, що владі в Києві видніше, що потрібно робити в Івано-Франківську",  прокоментував Олег Мороз.

Зазначимо з 1 вересня притулок для тварин у Загвізді мав би "переїхати" з села через численні скарги і невдоволення місцевих жителів, незважаючи на те, що він знаходиться на приватній ділянці. Мешканці погрожують спалити притулок або ж потруїти тварин. Наразі там знаходиться 180 собак, яких виростили з маленького чи пролікували. Однак волонтери розуміють місцевих людей і самі готові перевезти притулок на більш зручну ділянку. Проте перешкоди їм ставить саме центральна влада.

У місцевому бюджеті вже навіть закладені кошти на співфінансування будівництва притулку для тварин.

Волонтери кажуть, що у разі, якщо Держлісагенція і далі перешкоджатиме їм у виділенні землі, то поїдуть до Києва з вольєрами, які поставлять перед адмінбудівлею. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: