fbpx

Дієтолог порадила, як правильно виходити з посту на Різдво

Суспільство 19:23, 06.01, 2019

Щоб не спричинити проблеми травлення, виходити з посту слід поступово, вживаючи тваринну їжу невеликими порціями, краще у вигляді м'ясних бульйонів, а також виключивши солодощі – у тому числі солодкі напої.

Поради від дієтолога Оксани Скиталінської подає УНН.

"Тривалість виходу з посту – поступове додавання продуктів тваринного походження – має бути по тривалості таким самим, скільки тривав піст. Якщо піст 30 днів було, то стільки ж днів людина має і виходити з посту", – зазначила експерт.

За її словами, також важливо не їсти багато, не наїдатися. Як зазначила О. Скиталінська, навіть після посту перевагу слід надавати кашам, овочам – краще вареним чи печеним, які містять багато "ніжної" клітковини, зокрема пектину, яка не пошкоджує слизової оболонки і не подразнює шлунок. Також слід споживати білки рослинного походження – сочевицю, маш (мунг, бобовий продукт з Індії), нут, або турецький горох. Від квасолі краще відмовитись, бо це доволі важкий продукт.
При цьому вона додала, що додавати тваринний білок краще у вигляді супів на нежирному м'ясному або рибному бульйоні.

"Чимало людей на час посту відмовилось від споживання білків тваринного походження – це не лише м'ясо, а й риба, молочні продукти – і, відповідно, у них змінився трошки обмін речовин, і організм адаптувався до того, що потрібно більше певних ферментів, які переробляють їжу рослинного походження. І тому, якщо людина сяде за стіл і одразу наїсться продуктів тваринного походження – всяких ковбас, шинки і так далі – у неї може бути дискомфорт в животі, вона себе може не дуже добре почувати", – додала дієтолог.

Також, за її словами, треба додавати різноманітні трави – базилік, м’яту, розмарин, лавровий лист, оскільки вони містять речовини, які сприяють виділенню травних соків, і обробка їжі буде значно ефективнішою, їжа буде краще засвоюватись.
Водночас, за порадою О. Скиталінської, на період виходу з посту треба також виключити солодощі, в тому числі солодкі напої – із узварами й домашніми солодкими компотами включно, оскільки цукор у поєднанні із м’ясом викликає бродіння в кишківнику й гальмує травлення.

Крім того, гарному засвоєнню м'яса сприятиме також соус "Ткемалі" або якісний кетчуп із справжніх помідорів, також це може бути бальзамічний оцет. Також м'ясо буде набагато краще засвоюватись після попереднього маринування.

Краще засвоюється м'ясо і у меленому вигляді – у вигляді, наприклад, м'ясного рулету, а не стейку. Також краще відмовитись від шашликів, м'яса на грилі тощо. Вживати м'ясо краще із великою кількістю овочів, що також полегшить роботу шлунку. Водночас, за її словами, велика кількість жирного м'яса, та ще й у поєднанні із солодощами, стають для вразливого після посту шлунку справжньою "бомбою".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: