fbpx

Опубліковано рейтинг найвпливовіших людей Прикарпаття

Політика 16:02, 24.05, 2016

Видання "Ділова столиця" опублікувала рейтинг найвпливовіших людей в області. Серед них здебільшого народні депутати та політики.

Опитані "ДС" експерти поставили на перше місце в рейтингу неформального куратора області – народного депутата від БПП Анатолія Матвієнка. Анатолій Сергійович має великий досвід апаратної роботи, знає всі секрети функціонування адміністративної вертикалі і підтримує дружні стосунки з президентом. Матвієнко керував в області парламентською кампанією БПП, за результатами якої пролобіював призначення на посаду голови ОДА Олега Гончарука, успішного в минулому бізнесмена, засновника ТОВ "Лігос". До цього Гончарук ні дня не працював в сфері держуправління. Після призначення в ОДА на посаду свого першого заступника Гончарук просунув власну креатуру – Сергія Басараба.

Не просто зберегла, а й примножила за підсумками місцевих виборів свій вплив на Прикарпатті "Свобода". Представник партії Олександр Сич був вдруге (перший раз  у 2010 р.) обраний головою облради. Кандидатура Сича об'єднала фракції "Свободи", "Батьківщини", "Укропу" і "Волі", а переможець місцевих виборів  БПП "Солідарність"  залишився в меншості і без посад в керівництві. Вибори до міськради облцентру виграла "Свобода", а її кандидат Руслан Марцінків залишив президентську партію поза справами за підсумками виборів мера Івано-Франківська. При розподілі портфелів Марцінківу вдалося посадити своїх людей на ключові посади в мерії. Зокрема, портфелі першого зама міського голови і секретаря міськради дісталися його давнім соратникам Миколі Вітенку та Оксані Савчук відповідно.

На п'ятому місці розташувався Ігор Насалик, який змінив у квітні депутатство на посаду міністра енергетики в уряді Гройсмана. Він був тим самим кандидатом від "Солідарності" на пост мера Івано-Франківська, у якого в другому турі виграв Марцінків. Особливо сильний вплив Насалика в Калуському районі  в 2006 і 2010 рр. він обирався мером Калуша.

Високе шосте місце для народного депутата від округу №83 Олександра Шевченка обумовлено головним чином його неформальним статусом представника в регіоні інтересів Ігоря Коломойського. Шевченко приєднався до "приватівців" на початку 2000-х, коли заснована ним компанія ТОВ "Скорзонера" почала будівництво гірськолижного курорту "Буковель" на гроші дніпропетровців. Потім він працював керуючим курорту, а з 2012-го група стала просувати Шевченка в політику. Він пробував свої сили на виборах мера облцентру, а його "УКРОП" отримав четвертий результат на виборах до обласної та Івано-Франківської міської рад.

Старою дружбою з Матвієнком "живиться" вплив ще одного народного депутата від Івано-Франківської області (округ №84) Михайла Довбенка. На виборах 2014 р. Довбенко керував обласним штабом Петра Порошенка і був його довіреною особою в Прикарпатті.

Зміцнює свій вплив в області депутат ВРУ (округ №87) і лідер партії "Воля" Юрій Дерев'янко. Його політична сила за підсумками місцевих виборів отримала представництво в облраді, а соратниця Дерев'янка Ольга Галабала стала заступником голови.

Куратором області від "Народного фронту" залишається народний депутат і колишній заступник голови ОДА Володимир Шкварилюк, якого, крім політики, цікавить ще й будівельний бізнес (ТОВ "Княжий Галич"). Також до рейтингу потрапив ще один представник парламентської фракції НФ  народний депутат від 86-го округу Анатолій Дирів.

Саморозпуск рідної партії ("УДАРу") не завадив зберегти високий електоральний тонус колишньому керівнику Івано-Франківського міського осередку Юрію Солов'ю. Народний депутат від 89-го округу налагодив тісну співпрацю з Матвієнком і нині є одним з найактивніших представників президентської партії в регіоні.

Ще один "свободівець" в рейтингу  колишній голова Тернопільської облради і народний депутат VII скликання Олексій Кайда. На сьогодні його вплив обумовлено посадою заступника мера Івано-Франківська.

У топ-20 потрапив всього один представник "Батьківщини"  народний депутат VII скликання, а нині перший заступник голови облради Василь Гладій.

Зберігає напрацьовані роками зв'язки в місцевій владі та бізнесі колишній глава Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. Чим активно користується його син Василь  почесний консул Угорщини в Івано-Франківську, який зумів в останні роки приватизувати кілька курортних об'єктів регіону.

За підсумками місцевих виборів у владі з'явився новий персонаж  власник Будівельної компанії "Арсенал-сіті" Тарас Виноградник. Зараз він керує фракцією партії "Самопоміч" в облраді. Два інших великих забудовники Івано-Франківська та області – Володимир Балагура ("Ярковиця") і Микола Ковальчук ("Вамбуд") отримали мандати депутатів міськради Івано-Франківська від "Солідарності".

Замикає рейтинг еклектична трійка: глава правління "Прикарпаттяобленерго" Олександр Бубен, який представляє в регіоні інтереси братів Суркісів; керівник Нацполіції області Віктор Шкутов і архієпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин, який займає цю посаду з 2011 р.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: