fbpx

До 100-річчя незалежності Польщі франківців частували мартинівськими рогаликами. ФОТО

Суспільство 17:18, 11.11, 2018

Сьогодні польська громада Івано-Франківська вийшла в місто, щоби відзначити подвійне свято – 100-річчя відновлення незалежності Польщі і День Святого Мартина.

Нагадаємо, у Франківську 9 листопада стартував 7-й перегляд сучасного польського кіно. 
 
Дні польського кіно супроводжуються культурними акціями. Сьогодні польська громада вийшла у сквер Міцкевича, щоби відзначити разом із українцями Франківська своє подвійне свято. 
 
Традиційно у Польщі 11 листопада святкують відновлення незалежності та вшановують святого Мартина.
 
Цьогоріч святкували 100-річчя незалежності. З цієї нагоди напекли рогаликів і частували ними як представників польської, так і української громади – всіх, хто зійшовся до біло-червоних наметів чи проходив повз них.
 
В перервах між частуванням розповідали про дату і шанованого польського святого. Для франківців також виставили столики з інформаційними матеріалами. Всім охочим роздавали слова відомої пісні "Гей, соколи!" – співали всі разом.
 
Мартинівські рогалики, як пояснили організатори акції, представники Центру польської культури та європейського діалогу, готують, щоби ділитися ними. Святий Мартин відомий тим, що ділився одягом із бідними, а їжею – із голодними. На пам’ять про це у Польщі постала традиція ділитися в цей день мартинівськими рогаликами. Це домашня випічка – слойка з маком, абрикосами та горіхами, полита білою глазуррю і посипана волоськими горіхами. 
1
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: