fbpx

До муралів франківців привчають з пологового. ФОТОФАКТ

Стиль життя 16:42, 21.12, 2016

На стіні Обласного перинатального центру, де народжуються мешканці Франківська і області, намальований патріотичний мурал.

Відкриттям у мережі поділилася мама, мешканка Івано-Франківська Наталія Голомідова. 

"От ви дивитесь на цю картинку і ще не розумієте, що за емоції вас переповнюють. А це – перший мурал у житті багатьох із нас, хто народився у Франківську в обласному пологовому (впродовж скількох десятиліть?)

Перша вакцинація "справжньою" естетикою, і потім любов до калинових берегинь на ціле життя.

Свого малюка я носила по коридору, щораз відвертаючи від стіни, наш перший мурал  на стіні Ощадбанку. Про результати експерименту стане відомо згодом",  з гумором пише в мережі Наталія. 

Нагадаємо, нещодавно у Франківську розгорілася суспільна дсикусія з приводу мистецької та естетичної цінності міських муралів. Причиною став несподіваний стінопис польського художника Zbiyoka, який для багатьох містян виявився провокативним.  

Нагадаємо, на мистецькій резиденції в Івано-Франківську працював польський художник Славомір Zbiok Чайковський – результатом став мурал на вулиці Мазепи, 100. На малюнку зображено дві постаті – "людину минулого" та "людину майбутнього" і дзеркало, що виконує функцію порталу. 

Читайте: За "вільне місто": 20 франківців влаштували флешмоб біля скандального муралу ZBIOKа

Цьому передувала серія ціла серія муралів, яка викликала жваве обговорення в мережі. Франківці обурювалися, що їх не питали, що саме малювати на стінах міських камениць. 

Як писав КУРС, в Івано-Франківську мурали були створені як частина фестивальної програми сучасного візуального мистецтва фестивалю "ПортоФранкоГогольФест". 

Читайте також: Франківці розповіли, що думають про мурали, які з'явились на стінах будинків. ВІДЕО

Резонанс був настільки істотним, що в Івано-Франківську навіть створили спеціальну комісію, яка мала вирішити, що робити з муралами (фасадними панно). Комісія повинна була підготувати матеріали щодо погодження муралів, виконаних на фасадах будинків на вул. Шпитальній, 9, вул. Гетьмана Мазепи, 14 (на стіні Ощадбанку – кор.), вул. Шевченка, 63 та на вул. Грушевського, 9 а-9 б.

В результаті тривалого обговорення представники громадськості і комісії домовилися висловитися в рецензіях на мурали, а також перенести дискусію з приводу їхньої мистецької цінності на майданчик Центру сучасного мистецтва. Але дискусії так і не відбулося. 

На цьому тема мистецької цінності франківських муралів "пригасла". Натомість у місті з'явилися стінописи, створені художниками та забудовниками  мурал Івана Франка та мурал Романа Гурика авторства Романа Бончука, "осінній" мурал Сергія Григоряна та інші. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: