fbpx

Донька імпресіоніста Георгія Косміаді хоче подарувати Івано-Франківську твори свого батька

Культура 10:31, 09.09, 2014

Івано-Франківськ вперше відвідала донька Георгія Косміаді Надія з нагоди закриття виставки батька "Містерія кольорів", яка два місяці поспіль тривала в Музеї мистецтв Прикарпаття.

"Я вперше в Івано-Франківську. Це місто заслуговує на гарний дарунок. Якщо подарувати картини мого батька, то не в одному стилі. Це мають бути твори, виконані і маслом, і штапелем, і темперою. Наступного разу я планую привезти багато робіт батька з Німеччини. Дуже хотіла б їх показати та подарувати Івано-Франківську", – зазначила Надія Косміаді.

Вона розповідає, у своїх 90 їхала в Україну з Німеччини без жодної застороги. Сміливо долала сотні кілометрів, бо вкотре поверталась на батьківщину. Каже, війни не злякалась, бо щоразу собі зізнається, що ця подорож може стати для неї останньою. Про це повідомили КУРСу в Івано-Франківській ОДА.

Надія Косміаді народилась у Рівному. У 1940, коли їй було 16,  разом з батьком-художником мігрувала до Німеччини. Рідне місто пам’ятає і досі. Тепер повертає йому батьківське надбання. З 1992 року вона перевезла до Рівного майже 300 картин Георгія Косміаді. Їх зберігають у Рівненській українській гімназії, Олександрійській школі-інтернаті та в краєзнавчому музеї міста, яке на честь Георгія Косміаді заснувало спеціальну премію для художників-педагогів. Адже Косміаді там знають як архітектора та першого директора місцевої школи мистецтв. Він називав роботи учнів "своїм врожаєм". Нині родина художника та шанувальники його творчості вболівають за приміщення під музей Георгія Косміаді, в доробку якого понад 5 тисяч картин.

"Це було б чудово, бо те, що робив мій батько, – важливий етап мого та його життя. Та якщо б картини мого батька сьогодні реально змогли допомогти українській армії, я б віддала їх обов’язково", – зізнається Надія Георгіївна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: