fbpx

Дорога на Захід: навіщо Україні Бескидський тунель, який відкривають сьогодні

Суспільство 09:36, 24.05, 2018

24 травня в Україні відкриють один з наймасштабніших інфраструктурних проектів України за останні 15 років – двоколійний Бескидський залізничний тунель, який є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в ЄС.

У цьому напрямку йде більш як 60% транзитних вантажів у країни Західної і Центральної Європи, пише НВ.

Новий тунель побудований всього за 22 м від старого, який діяв ще з часів Австро-Угорської імперії.

Довжина нового тунелю становить більш як 1700 метрів, таким чином, він є другим в Україні після Лутугинського в Луганській області. Його максимальна глибина – 180 метрів від поверхні Бескидського хребта.

Наявний Бескидський тунель є єдиною одноколійною ділянкою на всій довжині V Критського коридору, що проходить через території Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини, України та Росії (Трієст – Любляна – Будапешт – Братислава – Ужгород – Львів). Це ключова точка, що зв'язує з Європою транспортні коридори, що йдуть із Росії.

Старий тунель був побудований в 1886 році за часів імператора Франца Йосифа I. Він повинен був служити переходом зі східних регіонів Австро-Угорщини в Центральну Європу і пов'язувати Закарпаття з українськими землями, що перебували під владою імперії.

1

Фото:pershij.com.ua. Старе фото Бескидського тунелю і мосту біля нього

Під час Другої світової війни тунель пошкодили угорські війська, однак в 1946-му його відновили. Також його реконструювали в 1956 році, коли проводили електрифікацію залізничної лінії.

Згодом, як будь-яка споруда, тунель вичерпав свій експлуатаційний ресурс. Через деформації ґрунту і руйнування дренажної системи в тунель почали потрапляти ґрунтові води, а взимку ситуація погіршувалася – зі старого тунелю кожен день вивозили до 15 тонн льоду.

Через загрозу безпеці руху поїздів на початку 2000-х років тодішній міністр транспорту Георгій Кірпа ініціював будівництво нового Бескидського тунелю. Проектування будівництва почалося тільки в 2011 році, а роботи – в 2013.

Старий тунель зберігається як складова частина комплексу нового тунелю. Однак він буде використовуватися як робоча штольня з обслуговування нового тунелю, а також для евакуації людей у ​​разі аварійних ситуацій.

2

Загальна вартість будівництва Бескидського тунелю оцінюється майже в 2,2 млрд грн. Проект реалізувався на кредитні кошти, надані Україні Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).

Використання фінансів і весь процес робіт контролювала австрійська компанія D2 Consult, яка виграла тендер ЄБРР. В умовах угоди з кредиторами також відзначається, що без підпису австрійського контролера на будівництво не виділяється ні копійки.

Будівництвом тунелю займалися вітчизняні компанії. Так, основні будівельні роботи, а саме пробивання і бетонування тунелю, його гідроізоляцію, виконувала компанія БА Інтербудмонтаж Україна, яка виграла тендер в 2011 році.

Весь обсяг будівельних робіт підрядник закінчив восени 2017 року, і тоді роботами зайнялися підрозділи Укрзалізниці. Вони облаштовували земляне полотно на підходах до нового тунелю, укладали верхню будову колії, зараз проводять монтаж лінії електропередачі та зв'язку.

У минулому столітті Бескидський тунель служив стратегічним переходом для радянських залізниць. Адже через нього проходила половина пасажирських і вантажних перевезень, що перетинали західні кордони СРСР.

Зараз транспортний коридор має стратегічне значення для України, оскільки 60% перевезень через західний кордон країни здійснюється через нього.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, тунель є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в Євросоюз.

За даними Укрзалізниці, новий тунель буде пропускати до 100 пар поїздів на добу зі швидкістю 60-70 км/год проти нинішніх 25 пар. А максимальна швидкість поїздів виросте з 40 км на годину до 60-70 км на годину.

Таким чином, пуск тунелю дозволить Україні в кілька разів збільшити обсяг транзитних і внутрішніх залізничних перевезень.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: