fbpx

Древній Галич бере участь у всеукраїнському конкурсі "7 чудес України"

Суспільство 10:54, 05.10, 2016

З ініціативи Фонду Миколи Томенка "Рідна країна" цьогоріч проводиться п'ятий етап всеукраїнської акції "7 чудес України" в номінації "7 чудес України: історичні міста та містечка". За підсумками голосувань Галич став фіналістом вищеназваного етапу.

Враховуючи роль міста Галича, яке свого часу було столицею Галицько-Волинського князівства, та Галицької землі в державотворчих процесах України, 4 листопада 1994 року було створено Національний заповідник "Давній Галич" у межах історичного ареалу середньовічного міста. Тут, майже на 80 кв. км, знаходяться пам’ятки загальнодержавного та світового значення.

Так, єдиним і найстарішим зі збережених храмів Галицько-Волинського князівства є церква святого Пантелеймона, котра заснована в 1194 році. В теперішній час монументальна хрестобанна церква зі зразками вишуканого білокам'яного різьблення і численними рисунками та графіті на стінах є діючою церквою УГКЦ.

Не менш вагоме значення має церква Різдва Христового, котра збудована в середині XIV століття. Особливістю храму є те, що вона не має західного входу. На церковному подвір’ї розміщений оригінальний макет "Святині Галича", на якому зображено п’ятнадцять храмів Галича у відповідному масштабі.

Неможливо оминути увагою музей історії Галича, експозиція якого розповідає про долітописний та княжий періоди історії міста. Тут знаходиться Галичина могила – курган, де розміщені макет човна, сокири, зброя та інші речі.

Ще однією особливістю міста є єдиний на Україні музей караїмської історії та культури, який знаходиться в помешканні галицьких караїмів. Побуваючи тут, завдяки цілому ряду фото, документальних матеріалів та особистих речей відвідувачі мають змогу ознайомитися з релігійними та культурними традиціями караїмів.

Варто зазначити, що у березні 1998 року Галич увійшов в Асоціацію малих і середніх міст України, а у вересні того ж року відбулося святкування 1100-літнього ювілею міста. З 2001 року Галич – член Асоціації міст західного регіону з розвитку туризму і ремесел.

Для того, щоб віддати свій голос за представника Івано-Франківщини, потрібно перейти за посиланням http://7chudes.in.ua/opytuvannya-2016 /. Голосування триватиме до 7 листапада, підбиття підсумків відбудеться 9 числа того ж місяця.

Після оголошення результатів акції оргкомітет бере на себе зобов’язання протягом наступного року з метою популяризації фіналістів акції підготувати та випустити про них фільми, а також виготовити різноманітну поліграфічну продукцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: