fbpx

Двох бійців 5-го батальйону можуть судити за дезертирство, –​ прокуратура

Суспільство 10:00, 14.07, 2014

Бійців п’ятого батальйону територіальної оборони Івано-Франківської області, які склали зброю та повернулися на Прикарпаття, судитимуть за статтею "дезертирство".

Як повідомляв КУРС раніше, двоє бійців 5-го батальйону повернулися до Франківська і звинуватили керівництво АТО у брехні.

Військове командування області миттєво відреагувало на звинувачення. Згаданих бійців називають дезертирами і зрадниками і вважають, що саме такі люди дестабілізують ситуацію в країні.

"Свою позицію дезертири висловлюватимуть у суді, –​ зауважує підполковник Тарас Грень. – Їх судитимуть за державну зраду. Обоє – командири, а як могли командуючі в такий складний момент покинути своїх людей на полі бою? Не побоюся назвати їх зрадниками, боягузами, які намагаються приховати свій злочин. Вони прикривають боягузтво тим, що їм чогось не дали чи не навчили. Людям на Майдані ніхто нічого не давав, а вони до останнього стояли «голою» груддю проти озброєних і вишколених бійців".

Як зауважує підполковник, бійців 5-го батальйону обурює інформація, яку поширюють дезертири, що вони деморалізовані, а також непокоїть те, що їхній батальйон поливають брудом. Наголошує на патріотизмі військових батальйону і їхній вірі в майбутнє України.

"За такі протиправні дії з боку військових Кримінальним кодексом України передбачено покарання, –​ зазначає прокурор з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Віталій Вдовиченко. – Зокрема, у цьому випадку передбачено дві статті, а різниця між ними – суб’єктивна оцінка факту порушення. У статті 407 КК України сказано, що самовільне залишення військової частини або місця служби, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, карається позбавленням волі від п’яти до десяти років. Якщо ж таку дію визнають дезертирством, що зазначено в статті 408 КК України, за це передбачена кримінальна відповідальність від п’яти до дванадцяти років ув’язнення», пише День.

Згаданою справою займеться прокуратура Донецької області, зауважує Віталій Вдовиченко. Проте попереджає, що у випадку введення в країні військового стану відповідальність для означених осіб лише посилиться, а передбачені законом санкції будуть суворішими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: