fbpx

У Чехії ексгумували останки знаменитого українського письменника Олександра Олеся

Наша історія 20:39, 03.01, 2017

У могилі відомого українського письменника та його дружини поховали іншу людину.

Рештки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований у Чехії – на Ольшанському кладовищі у Празі, – примусово ексгумували, повідомляє DT.UA.

Як відомо, Олександр Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі, розміром у 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень  ред.). За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував, за власною ініціативою, громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

За словами українських діаспорян, перепоховання було заплановане на 12:00 3 січня 2017 року, плани щодо подальшого поховання рештків Олеся та його дружини невідомі.

Біля розкопаної могили письменника на Ольшанському кладовищі представники української діаспори кілька годин чекали на консула. 

1

Міністр інформполітики України Юрій Стець зазначив у коментарі журналістам, що відповідні державні установи вже поінформовані про проблему і намагаються вирішити її. У свою чергу, на прохання про офіційний коментар Міністерства закордонних справ з цього приводу, у прес-службі МЗС попросили надіслати до міністерства інформаційний запит.

Пізніше стало відомо, що поховання Михайлишина у могилі Олеся таки відбулося. 

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що за сприяння посольства України останки Олеся і дружини були переміщені в депозитарій кладовища до моменту, поки родичі Олександра Олеся, які проживають у Канаді, не приймуть рішення про місце захоронення.

"Після відповідного рішення посольство України у Празі вживе всіх заходів для належного перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини. МЗС України тримає питання перепоховання на особливому контролі", – повідомили дипломати.

Глава Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що український поет Олександр Олесь повинен бути перепохований в Україні. Відповідну заяву В'ятрович опублікував у Фейсбук.

"Олесь повинен бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього – алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі", – зазначив він.

При цьому В'ятрович нагадав, що проблема поховань видатних українців глобальніша, ніж може здатися на перший погляд.
 

"У світі розкидані могили видатних українців. Частина з них залишиться на місці і буде вимагати спільної опіки місцевих українських громад. Частину належить перепоховати в Україні", – заявив він.

В'ятрович наполягає на тому, що держава сама має ініціювати повернення останків відомих українців на рідну землю для поховання у Національному пантеоні, інформує "Обозреватель".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: