fbpx

Електронна поезія на трьох: вийшла незвична збірка франківської письменниці Марії Микицей

Культура 21:42, 21.07, 2017

Поетична збірка франківчанки Марії Микицей вийшла у співавторстві з харківською поетесою Юлією Баткіліною та з ілюстраціями миколаївської художниці Світлани Чебанової. Учасниці проекту "електронна поезія" вважають кожну з творчого тріо повноправною авторкою збірки.

Збірка поезії "Плетиво" доступна тільки в електронному варіанті. 

"Наша з Марією Микицей поетична збірка мала вийти зовсім в іншому місці і за інших обставин, але, коли це не відбулось, ми вирішили зробити цей проект карколомним і дуже сучасним. Архаїчна традиція поетичного діалогу-поєдинку-співу – в кілобайтах і кілознаках. А ілюстраціями до цієї книги стануть малюнки миколаївської художниці Світлани Чебанової, людини, яка, мені здається, може все на світі благословити в таку дорогу, про яку ти й не мріяв", – відгукнулася про проект Юлія Баткіліна. 

Цілком сучасна за носієм (точніше, його відсутністю), збірка являє водночас собою річ дуже архаїчну – поетичний діалог-дует, хоч є ще одна лінія, вплетена у нього, – лінія малюнків. Виходить, що свої історії три авторки розповідають у ній разом. 

"Ця історія схожа на казку  і деякою мірою це казка і є. Якось у всесвітній мережі зустрілись дві поетки, які ніколи не бачили одна одну, і почали віршувати. Це стара традиція поетичної розмови, бесіди чи суперечки, яка побутувала не тільки задовго до народження поетес і винайдення інтернету, а й задовго до перших записаних віршів. З такої давньої традиції, відродженої в сучасній мережі, народилась книга "Плетиво", у якій всі вірші переплітаються між собою",  розповіла Марія Микицей.

Електронна книжка зроблена у видавництві Стрільбицького, є на Українському авторському порталі. 

До поетичної збірки спеціально зняли буктрейлер.

"Поетична збірка "Плетиво" написана авторами з двох різних міст. Це електронна книга віршів, у якої нема втілення в папері, і створена вона людьми, що ніколи не бачились. Але вона  справжня",  відгукнувся автор відео Ігор Присяжнюк.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: