fbpx

Ендопротезування суглобів у Франківську щороку потребують 100 хворих

Здоров'я 12:49, 16.02, 2015

Цифра хворих, яким треба провести операцію із заміни хворих суглобів на штучні, на Прикарпатті зростає з року в рік.

В Івано-Франківську ендопротезуванню підлягають приблизно 100-120 хворих на рік, повідомив завідувач відділом травматології міської клінічної лікарні №1, міський травматолог Ігор Шибель. За його словами, ця цифра значно зростає з врахуванням того, що населення області складає приблизно 1,5 млн.

У сучасному розумінні ендопротезування суглоба – це оперативне втручання, при якому відбувається заміна кульшового суглоба пацієнта на штучний. Метою такої операції є повернення людини до активного життя, безболісного руху та здатності обслуговувати себе.

Лікарі визначають перелік абсолютних показів до ендопротезування суглобів: деформуючий артроз (остеоартрит), ревматоїдний артрит, асептичні некрози головки стегнової кістки та пухлина стегнової кістки.

Цей перелік захворювань також доповнюється травматичними пошкодженнями – перелом головки стегнової кістки, перелом шийки стегнової кістки, при яких необхідно ендопротезування кульшового суглоба як єдиний варіант лікування.

Остеоартроз (остеоартрит) – одне з найбільш розповсюджених дегенеративно- дистрофічних захворювань суглобів, яке властиве 30% людей, старших 60 років.

За останні роки зафіксовано зростання захворюваності на остеоартроз у 5-9 разів. Медико-демографічні показники засвідчують продовження процесу "старіння" населення.

У травматологічному відділенні МКЛ№1 виконуються операції з ендопротезування більш як 5 років. Уже з наступного дня після операції з пацієнтом починає працювати методист з лікувальної фізкультури. Пацієнту дозволяють вставати з ліжка, ходити з допомогою милиць, ходунців.

Через 10-14 днів після операції пацієнта виписують на амбулаторне лікування. А уже через 1,5 місяця пацієнт повертається до повноцінного життя без значного фізичного навантаження, відзначає Ігор Шибель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: