fbpx

Франківчанам представили кращі проекти міжнародного конкурсу Child-friendly public space

Культура 16:22, 01.06, 2015

Виставка проектів створення дружніх до дітей громадських просторів у Франківську відкрилася просто неба на вулиці Вітовського.

Виставка презентує близько 20 кращих конкурсних робіт, відібраних з-поміж 75 проектів із 38 країн світу.

Переможців міжнародного конкурсу Child-friendly public space визначало незалежне журі з шести країн світу – представники з Польщі, Австрії, Німеччини, Канади та Чилі, а також з України, професіонали у архітектурі і дизайні саме громадських проектів. Голосування велось анонімно  проектам присвоювалися номери. На першому етапі за рейтинговим принципом відкинули половину робіт. На другому етапі журі, яке приїхало до Франківська, після 5-годиного обговрення обрало три кращі проекти.

Перше місце віддали проекту дружнього до дітей громадського простру Children Utopia всесвітньовідомого архітектурного бюро з Китаю. Дизайнери запропонували комплексну концепцію перетворення Привокзального скверу у Івано-Франківську.

1

Другу премію присудили українським архітекторам  Світлані Мартинюк і Роману Ковальчуку з Рівного. Творча пара запропонувала зробити дружній для дітей і дорослих простір на транзитних вулицях довкола скверу Міцкевича в самому середмісті Франківська.

"Ми виходили з того, щоби зробити простий, недорогий і сучасний проект громадського простору, в якому знайшли би своє місце і діти, і молодь, і страші люди різних вікових категорій. Але разом із тим ми намагалися якомога менше втручатися у довколишній ландшафт і залишили звичні для пішоходів "прохідні" маршрути",  прокоментував проект Роман Ковальчук.

2

"Цей проект можна брати і втілювати вже",  відгукнувся про роботу головний архітектор міста Володимир Гайдар. 

Третя премія присуджена архітектурному бюро з Індонезії з революційним як для Франківська проектом дитячого простру на місці бомбосховища біля будівлі обласної адміністрації "білого дому". Окрім облаштування розвивальними елементами самого майданчика, в ньому передбачені два рівні. Другий рівень змонтований по типу півдвісної дороги, на обох розміщені як елементи для активності дітей, так і зони дозвілля для дорослих.

3

Відкритий міжнародний конкурс на визначення кращих проектів дружніх до дітей громадських просторів у Івано-Франківську організували ГО "Мами Прикарпаття", платформа "Тепле місто" та Департамент архітектрури і містобудування Франківська. В такий спосіб організатори хотіли отримати якісні проекти для п'ятьох франківських локацій в центральній частині міста, які в майбутньому мають стати дитячими територіями, розповіла голова організації "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна. Окрім трьох перелічених, дитячий простір проектувався також для локацій на пустирі позаду кінотеатру "Космос" та на вулиці Низовій довкола кованої гойдалки. 

Переможці конкурсу отримали премії. За перше місце  1800 євро, та 1200 і 600 євро за два наступні місця відповідно. Призовий фонд забезпечили благодійний фонд "Наше Прикарпаття", "Івано-ФранківськАвтоДор", мережа магазинів "Ексклюзив" та меценати-франківчани. 

Що стосується реалізації проектів, повідомив координатор конкурсу, представник платформи "Тепле Місто" Андрій Назаренко, то їх втілюватимуть за кошти міського бюджету, грантів, меценатів тощо. Займатимуться цим самі організатори.

Виставка кращих проектів дитячого простору для Франківська від архітекторів та дизайнерів світового рівня триватиме до 1 липня.

В останній тиждень організатори конкурсу запропонують безпосередньо долучитися до нього мешканцям Франківська  городяни виберуть свій проект "глядацьких симпатій". Саме він буде одним з пріоритетних для реалізації у Франківську. 

4

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: