fbpx

Франківщина набрала найбільше балів за рівнем демократії в Україні

Суспільство 11:40, 28.03, 2017

Дослідження показало, що Прикарпаття прогресує в демократичних перетвореннях у порівнянні з рештою регіонів. Загальне значення Індексу демократії Івано-Франківської області становить 3,48 балів з 5 можливих.

Це найкращий показник серед усіх регіонів України. Про це на прес-конференції в Івано-Франківську розповіла Христина Зелінська, керівник громадської організації "Центр "Антикорупційна Платформа".

Дослідження базується на результатах експертного опитування, в якому взяли участь понад 40 експертів з Івано-Франківщини. Опитування експертів проводилося за 10 блоками демократично чутливих сфер.

Так, блок "Міжетнічні та конфесійні відносини" отримав найвищу оцінку – 4,14 балів. "Стан ЗМІ" оцінюється в 4,10 балів – це найкращий показник з усіх регіонів України за цим критерієм. Одну з провідних позицій посів блок "Політична активність, партії, вибори" та отримав сумарну оцінку 3,93 бали.

Одну з найнижчих оцінок набрав блок "Стан реалізації прав людини, зокрема стан правосуддя", який набрав 3,28 балів. Така оцінка пояснюється перш за все випадками тиску з боку держави, наданню переваги авторитетності певних осіб, аніж правосуддю. Блок "Безпека (злочинність, діяльність органів правопорядку). Органи правопорядку: поліція та прокуратура" набрав 2,77 балів – це найнижчий показник в Україні.

Найнижчу позицію зайняв стан боротьби з корупцією – 2,62 бали. Корупцію визнають як звичаєве право місцевих мешканців та частину культури.

Найвищий показник області, каже Зелінська, у визначенні Індексу демократичного розвитку регіонів України не означає відсутність проблем у таких важливих сферах, як боротьба з корупцією, правосуддя, діяльність органів правопорядку тощо.

"Які висновки з цього можна зробити? Розбудовувати громадянське суспільство, контролювати дії органів влади та місцевого самоврядування, розвивати і далі це середовище професійних, активних, відповідальних журналістів, співпрацювати у напрямку реалізації прав людини. Оскільки, як на мене, це дуже важливе питання саме у сфері демократії", – відзначила Христина Зелінська.

Методологія визначення показника "Індекс демократичного розвитку областей України" розроблена експертами Центру політико-правових реформ з урахуванням провідного світового досвіду оцінки рівня демократії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: