fbpx

"Франківськ – це взаємно": у місті презентували концепцію потенційного бренду. ФОТО

Стиль життя 18:25, 03.08, 2018

"Франківськ" без "Івано-", традиційна брама, дві Бистриці та взаємність – об’єднана команда студії "Брендарі" та ініціативи "Франківськ, який треба берегти" сьогодні презентувала власну концепцію бренду й візуального стилю міста, над якою спільно працювала близько року.

Дизайнер "Брендарів" Микола Шкварок пояснює, що бренд – поняття з маркетингу і відповідно місто має виборювати для себе на конкурентному ринку певні цінності і блага. Він впевнений, що місто конкурує з усіма містами України, Польщі та Західної Європи.

Розробники вважають, що бренд має дати чотирьом цільовим групам – мешканцям, туристам, інвесторам та внутрішнім мігрантам – відповідь на запитання "Чому мені обрати саме Франківськ?"

"Ми розробили бренд, який містить концептуальну та візуальну частини. Бренд повинен бути про майбутнє. Ми бачимо Франківськ в ідеальному майбутньому таким, що він повністю взаємний: ти до нього добре ставишся, робиш йому добро, і він відповідає взаємністю", – розповідає Микола.

1

А для того, щоб сформувати бренд, ініціатори занурились в історію міста. Микола Шкварок зазначає, що лише зараз ми живемо у тій країні, про яку мріяли попередні покоління, адже до проголошення незалежності України Івано-Франківськ ніколи не був по-справжньому українським. Тут раніше панували польська, австрійська, німецька та радянська влада, а політичні системи були централізовані та вертикальні.

Наприкінці 1980-х – початку 90-х у стався культурний вибух, який приніс Україні "Станіславський феномен". А у 2010-х роках у місті почалися прояви децентралізації, зокрема громадські ініціативи. Франківськ є чи не єдиним містом України з великою кількістю вдалих і активних громадських ініціатив і прикладів об’єднання громадськості, влади та бізнесу. Наприклад: Urban Space 100, Свято ковалів, День вуличної музики, Бастіон, Промприлад, Дім Сірка, Intellect Hub, Porto Franko, Тепле місто, Конкурс Child Friendly Public Space, ФранківськЯкийТребаБерегти, ФК "Прикарпаття" та ін.

"У Франківську, на відміну від інших міст України, доволі велика концентрація активних людей і сформованих ініціатив, проектів навколо певних ідей, і головне – результативних", – зауважує представник ініціативи "Франківськ, який треба берегти" Юрій Козакевич.

2

"В іншому місті могло би бути кілька варіантів: або байдужість була би, або грошей не дали б, або люди морозились і нічого такого не було б. Франківськ став пристосованим до ініціатив середовищем, і можна виокремити закономірність, що це місто, якому вдається. Ти щось хочеш зробити – і тобі вдається, ти ставишся з любов’ю до міста, і тому місто відповідає взаємністю", – каже Микола Шкварок.

Він додає, що назву міста люди самі скорочують до "Франківська", тому в розробці бренду вирішили відмовитися від "Івано-", "бо люди це зроблять за нас". Повну назву міста ніхто не скасовує, оскільки бренд не є чимось формальним.

У логотипі міста є кілька символів: брама, дві Бистриці та водночас знак "=", які окремо та у поєднанні символізують взаємність.

"Фортеця з брамами радо зустрічала тих людей, які приходили сюди з миром, і так само закривалася і давалася відсіч, якщо приходив ворог. Це є також елементом взаємності. 350 років тому, коли це місто засновувалося, вже був цей принцип взаємності, і ми зчитали його для себе таким чином", – пояснює Козакевич.

Він також додає, що вежі, які були зображені на попередніх і теперішньому гербі міста, ймовірно, змальовані з Тисменицької чи Галицької брами.  

"Брендарі" помітили, що у місті чимало парного, подвійного. Дві назви – попередня, яка ділилася на Станіслав і Станіславів, і теперішня, в якій є два слова. Два патрони – Потоцький і Франко. Є дві річки, між якими розташоване місто. Бистриці зображені вертикально на прапорі міста, між ними там розміщений герб. Тому їх вирішили взяти для логотипу та перевернути, аби вийшов знак "=", який ілюструє ідею взаємності.

Від символу галки відмовились, оскільки він краще підходить для області або ж для цілої Галичини.

"Ми взяли просто наш міський герб і спростили його до форми щита-фортеці. Це є місто-фортеця, яке пронизують дві річки, – зауважує Шкварок. – Знаком "=" ми робимо наступний крок після легендарного "I♥NY", оскільки "дорівнює" означає двосторонній взаємний зв’язок. Можна робити персоніфіковані речі, як наприклад "Я=Івано-Франківськ", "Микола=Івано-Франківськ" чи "Олена=Івано-Франківськ" – кожен з нас  – це Івано-Франківськ, і ми чинимо вплив, і це нам вертається у цій системі".

Розробники подали своє бачення бренду Івано-Франківська на конкурс, оголошений міською радою. Проект став одним із шести фіналістів, серед яких комісія обере остаточного переможця.

"Мені здається, що наша концепція єдина має комплексне бачення бренду міста",  вважає Микола Шкварок.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: