fbpx

Франківськ на "Книжковому Арсеналі": видавці, книжкові новинки і події

Стиль життя 17:42, 16.05, 2017

З 17 по 21 травня у Києві пройде щорічний міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал", що об'єднує літературу й мистецтво. Фокус-тема цьогорічної події "Сміх. Страх. Сила" про політичний карнавал, чорний гумор та явища, з яких сміється український інтернет.

У рамках фестивалю – новинки понад 150 видавництв, Секція ілюстраторів, а також авторські, тематичні програми та спецпроекти, сформовані кураторською командою спеціально запрошених незалежних молодих критиків, культурних менеджерів та відомих письменників. Традиційно до події долучаються і видавці з Франківська, а у програмі – події про Франківськ і з франківськими учасниками.

 

Видавництва

Участь у "Книжковому Арсеналі" візьмуть три франківських видавництва. Літературна агенція "Discursu" та їхня нова видавнича гілка "Брустури" матимуть окремі стенди. "Брустури" можна буде знайти у секції для малих видавців, а "Discursus" – на основоному ярмарковому просторі (стенд В3.11).

"Очікуємо від Арсеналу, звісно, добрих продажів. Передпродаж новинок на нашому сайті про це віщує. Також має відбутися масштабна презентація книжки про бренди за участі керівників компаній, про які ми написали. Звісно, багато зустрічей, зокрема плануємо підписати договір з одним відомим українським письменником на видання його нового роману", – розповів про роботу на "Книжковому Арсеналі" директор літературної агенціії "Discursus" Василь Карп’юк.

Невеличкий стенд у секції малих видавців матиме і нове видавництво "П’яний корабель". Менш ніж за рік вони видали три книжки й уперше їдуть на "Книжковий Арсенал".

"У нас досить високі очікування від фестивалю. Ми ще жодного разу не брали в ньому участі, але були як відвідувачі і можемо сказати, що це найпотужніша книжкова подія країни. Сподіваємося розповісти про наші книжки ширшій аудиторії, завести корисні знайомства у видавничій сфері, ну і на сам ярмарок маємо оптимістичні сподівання", – поділився головний редактор видавництва "П’яний корабель" Мірек Боднар.

Мірек Боднар

 

Книжки

У "Discursus" три новинки, які виходять буквально до Арсеналу. Це, певно, перша українська книжка у жанрі бізнес-літератури "10 успішних українських брендів" – видання про найкращі компанії й організації України, історії створення власного бізнесу чи ініціативи.

Серед героїв книжки – фонд "Tabletochki", ОККО, Український католицький університет, FEDORIV, SoftServe та інші. У книжці засновники брендів розкривають власні стратегії розвитку, розповідають, як вони виходили з кризових ситуацій і що дозволило їм вирізнитися з-поміж конкурентів. Історія кожного бренду супроводжується відвертим інтерв’ю із засновником, що розкриває його як особистість.

10 успішних українських брендів

"Книжка приїде на Арсенал одразу з друкарні, тобто я її ще не тримав у руках. Тому це очікування дуже трепетне, адже робота над нею тривала понад два роки", – розповів Василь Карп’юк.

До "Книжкового Арсеналу" вийде також книжка одного з найвідоміших сучасних польських письменників Анджея Стасюка "Як я став письменником", яка вперше з’явиться українською у перекладі Богдана Ославського.

Стасюк розповідає про свою навіжену молодість: мандри країною, гулянки, служба в армії, дезертирство, в’язниця, рок-н-рол, робота в підпіллі та ще дуже багато всякого.

"Дозволяю собі таку розкіш – видавати книги, які хочеться мати в себе на полиці. І дуже радий з того, що мої смаки збігаються із читацьким загалом", – додав Карп’юк.

Вийде у видавництві і художня література. "Discursus" анонсували роман молодої письменниці з Івано-Франківська Поліни Кулакової "Корсо".

Видавнича колекція "Брустури" представить книжку Василя Портяка "Охоронителі Діви", найповніше на сьогодні зібрання творів письменника. Більшість із новел присвячені темі УПА, яку автор гостро пережив, зважаючи ще й на родинні обставини.

"П’яний корабель" представить збірку вибраних віршів культового польського поета Рафала Воячека "Незакінчений хрестовий похід", повне зібрання творів (а це вірші, есе та кіносценарій) американського поета і музиканта Джима Моррісона "Американська молитва" та найновішу книжку, що вийшла тиждень тому, – збірку оповідань німецького поета-експресіоніста, прозаїка і драматурга Ґеорґа Гайма "Злодій". "Таке собі товариство проклятих поетів, яких об'єднує, наприклад, те, що всі вони померли у молодому віці, – Воячек у 25, Моррісон у 27, Гайм у 24", – каже Мірек Боднар.

 

Події

 

17 травня, середа      

19.00 20.30                                                         

Зал "Фарби"                                               

"Безкінечна подорож, або Енеїда"

Мультимедійний колаж з елементами лекції від Юрія Андруховича, концерту Марка Токара і Віктора Новожилова та банкету vj-групи Cube.

Ідея: Юрій Андрухович/ Тетяна Терен. Режисура: Оля Михайлюк. Представляє агенція "АртПоле".   

 

18 травня, четвер

13.00 ‒ 13.45                                                         

Зал "Гербарій"

"Не Кінґом єдиним! Сучасні українські "адреналінові жанри"

Видавництво "Discursus" спільно із "Видавництвом 21" та "Видавництвом Жупанського" проведуть дискусію про трилер, детектив і горор з автором детективу "Нуар по-українськи" Симором Гласенком, авторкою трилера "Світи і лабіринти" Іриною Червінською, авторкою трилера "Корсо" Поліною Кулаковою та автором містичного горору "Песиголовець" Олександром Заварою.         

                       

13.00 ‒ 13.45                                             

Зал "Дукат"

"Мистецькі резиденції в Украіїні: досвід та перспективи"

Директор літературної агенції "Discursus" Василь Карп’юк візьме участь у дискусії про мистецькі резиденції.

Учасниками події також будуть Богдан Коломійчук, Василь Карп’юк, Алевтина Кахідзе, Люба-Параскевія Стринадюк, Олеся Яремчук, Галина Крук, Ірина Вікирчак, Владислав Івченко, Ната Коваль. Організатори: Карпатська Літературна Резиденція, Discursus.

                                              

19 травня, п’ятниця

14.00 ‒ 14.45                                                         

Зал "Малі"

"Труднощі перекладу: проблеми видання перекладної літератури в Україні"

Минулого тижня про створення власного видавництва повідомив і франківський проект "Вавилонська Бібліотека". На "Книжковому Арсеналі" нове видавництво організовує дискусію про переклад.

Учасниками події будуть головний редактор "Вавилонської Бібліотеки" Роман Малиновський, директорка "П’яного корабля" Христина Михайлюк, засновник платформи Komubook Павло Швед та перекладачка Олена Фешовець. Модеруватиме дискусію літературний критик Євгеній Стасіневич.

                       

15.00 ‒ 15.45                                                         

Зал "Фарби"

"Ліки від забування. Чи може література скласти загублені пазли історії?"

На "Книжковому Арсеналі" відбудеться дискусія про історію в художній літературі. Участь у ній візьме письменниця Таня Малярчук. Про загублені пазли історії говоритимуть також письменники Андрій Курков та Владислав Івченко і літературна оглядачка Ганна Улюра.

                                              

16.00 ‒ 16.45                                             

Зал "Дукат"

"Галицький гумор 1970-хкінця 1980-х як засіб виживання в межах системи"                        

У межах фокус-теми цьогорічного "Книжкового Арсеналу" "Сміх. Страх. Сила" відбудеться дискусія про галицький гумор. До події долучаться Юрій Винничук, Віктор Морозов, Олександр Ірванець, Сергій Проскурня. Модератор: Богдан Шумилович.

                                                          

18.00 ‒ 18.45                                                         

Бізнес-майданчик

"Український брендинг: глобальна битва"                                            

З нагоди виходу книжки "10 успішних українських брендів" видавництво "Discursus" проведе дискусію про брендинг. У рамках спеціальної програми "Управлінські діалоги" участь у події візьмуть Андрій Федорів, Влад Троїцький, Севгіль Мусаєва, Віталій Антонов.                                    

19.00 ‒ 19.45                                                         

Сцена "Кафе Європа"                                                     

Self-made writer

Польський інститут в Києві на Арсеналі організовує дискусію з лауреатами Премії імені Джозефа Конрада. Серед учасників – письменники з Франківська Тарас Прохасько, Таня Малярчук, Софія Андрухович. До події також долучиться Сергій Жадан, а модеруватиме розмову Лесь Белей.

                                  

20 травня (субота)

15.00 ‒ 15.45                                             

Перформативна сцена                                                 

Презентація збірки вибраних віршів Рафала Воячека

Видавництво "П’яний корабель" спільно з Польським Інститутом у Києві проведе мультимедійну презентацію збірки віршів Рафала Воячека "Незакінчений хрестовий похід", на якій Мірек Боднар з Христиною Михайлюк розповідатимуть про життя Рафала, читатимуть його вірші, показуватимуть фраґменти художнього фільму Леха Маєвського "Воячек" і спілкуватимуться із публікою під музику польської групи Fonetyka, яка випустила альбом на вірші Рафала Requiem dla Wojaczka.

 

21 травня, неділя

15.00 ‒ 15.45

Сцена "Гербарій"

"Галицька література: спекуляція чи непомічений континент?"

В останній день "Книжкового Арсеналу" Юрко Прохасько прочитає лекцію про літературу Галичини. Подія відбудеться у рамках спеціальної програми Євгенія Стасіневича "читати/ говорити: лекторій".

 

Катерина Котвіцька, 

цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: