fbpx

Франківськ вперше побачив епатажного Ройтбурда. ФОТО

Культура 20:07, 21.01, 2019

У франківській галереї ЧЕЧ відкрили виставку живопису одного з найцікавіших сучасних художників Олександра Ройтбурда.

Відкриття виставки найуспішнішого сучасного українського художника Олександра Ройтбурда пройшло в два етапи. Спочатку роботи представили франківській публіці у Музеї мистецтв Прикарпаття. Зустріч із митцем переросла в діалог і навіть у дискусію – глядачі намагалися допитатися в художника про особливості творення, щоб осягнути сенс його робіт.

"Дискусія між ним і відвідувачем дійшла до того, що вона питає: "Ви ж культурна людина?" А він каже: "Ні! я епатажний", – передає атмосферу художник Михайло Тимчук.

1

Власне виставку відкрили в галереї сучасного мистецтва ЧЕЧ. В експозиції виставили 17 полотен Ройтбурда, які на цей час уже стали окрасою приватних колекцій. Картини зберігаються у колекціонерів Юрія Когутяка, Андрія Адамовського та Зеновія Афтаназіва.

Виставка робіт Олександра Ройтбурда з приватних колекцій стала приводом презентувати у Франківську український Клуб Колекціонерів сучасного мистецтва. Прикметно, що серед засновників громадської організації, що об’єднує шанувальників сучасного мистецтва,  відомі галереїсти Зенко Афтаназів та Юрій Когутяк.

"Олександр Ройтбурд – то була моя юнацька травма",  епатував зізнанням присутніх на виставці Юрій Когутяк.

Йдеться, пояснив він, про захоплення творчістю Ройтбурда, яке не полишало його зі студентських років і врешті привело до колекціонування та відкриття виставкової галереї.

"Півтора десятиліття колекціонування дозволили мені зібрати одну з найбільших колекцій творів Олександра Ройтбурда,  зазначив Юрій Когутяк. – Для поціновувачів сучасного мистецтва з Івано-Франківська ця виставка не тільки розгортає ретроспективу творчості художника, але й віддзеркалює процеси, які відбуваються в сучасному українському мистецтві. Для мене важливо, щоби моє рідне місто не залишалося осторонь цих процесів, щоби сучасне мистецтво не тікало з Франківська, бо тут є для нього дуже сприятливий, родючий ґрунт".

Існування такого "ґрунту" підтвердив Олександр Ройтбурд. Свою виставку у галереї ЧЕЧ художник назвав «святом перемоги».

"Я не міг не приїхати до Франківська,  зізнався він. – Мій внесок у сучасне мистецтво – комунікація. Створювати ситуації, які відлунюють і знаходять розвиток, думаю, це не менш важливо, ніж створювати твір".

За тривале подвижництво у розвитку сучасного мимстцетва у Франківську Ройтбурд подякував мистецтвознавцю, куратору галереї ЧЕЧ Антатолію Звіжинстькому та художнику Ігорю Панчишину, які стояли біля витоків візуальної частини "Станіславського феномену" й досі залишаються, як вважає Ройтбурд, "стовпами" сучасного мистецтва в Україні.

"Ми сьогодні лише задекларували презентацію Клубу Колекціонерів. Завтра буде нагода поговорити про це більш широко і докладно", – анонсував Анатолій Звіжинський.

22 січня о 12.00 у галереї ЧЕЧ розпочнеться обговорення теми "Колекціонування мистецтва в Україні – спорт чи пригода" за участю Олександра Ройтбурда та Юрія Когутяка.

Довідково: Олександр Ройтбурд  один з основних художників "української нової хвилі". Успіх знайшов митця відразу. Твори Ройтбурда, відзначають критики, найбільш повно відповідають постмодерністській конецепції мистецтва, з її захопленням цитатами, вільним еклектизмом, поєднанням "високого" і "низького", класичного і попси. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: